Bekijk de galerij

Als een wandeling door het bos…

Nieuwbouw open

Tijdens de bouw van deze ultramoderne woning werden het natuurlijke reliëf en de bestaande vegetatie gerespecteerd.

Krachtlijnen (volgens de architect)1. De binnentrap met 43 treden in gepolierd beton die het natuurlijk reliëf perfect volgt. 2. De eenvoud: de circulatie tussen de verschillende vertrekken in huis verloopt volgens een zeer elementair systeem. 3. De wandeling die je binnen kunt maken, bijna zonder ergens op een deur te stoten. Alle kamers sluiten op elkaar aan.

ArchitectPierre Blondel Architectes (architecten Pierre Blondel, Ofer Lévy en Amaya Mansito) – 02 649 81 81

De voorgevel van de Brabantse villa laat niets vermoeden van de vrij bijzondere architectuur die er achteraan, aan de zijkanten en binnenin schuilgaat. De kubus vooraan herbergt de zone van de ouders en werd opgetrokken op een onderbouw waarin de kelder werd ingericht.

Het tweede volume ligt op een bestaand talud. Op het eerste gezicht niets ongewoons, ware het niet dat het uitloopt op een gang in glas die een spectaculair effect creëert. De kracht van het geheel schuilt in de osmose met de omliggende natuur en in de ongeëvenaarde architectuur van drie volumes die harmonieus bij elkaar horen en vergeven zijn van glasrijke ruimtes. De oriëntatie zorgt in huis voor licht en warmte zodra de eerste zonnestralen verschijnen.

Het beste compromis Na lang op een appartement in Brussel te hebben gewoond, gingen de eigenaars op zoek naar een huis. “Omwille van de torenhoge prijzen zochten we wat verder van de hoofdstad verwijderd. Aangezien de renovatie van bestaand pand evenzeer duur zou uitvallen, besloten we om een nieuw huis te bouwen.

Uiteindelijk vonden we per toeval dit perceel. We waren onmiddellijk verkocht: door het hellende reliëf zouden we hier een origineel project kunnen neerzetten, en dat was precies wat we wilden. Bovendien lag het midden in een klein bos, nóg zo’n droom van ons…”

Stavie Deroc

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 350 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels