Alternatieve oplossingen voor je thuiskantoor

Alternatieve oplossingen voor je thuiskantoor

Decoratie en meubilair, Interieur

Wil of kan je geen volledige ruimte vrijmaken om je thuiskantoor in te richten? Dan kan een deel van een ruimte al volstaan. Had je al aan deze oplossingen gedacht?

Werk je, zoals nu, geregeld van thuis, dan voorzie je idealiter een volledig aparte werkplek, zodat werk en privé letterlijk van elkaar gescheiden zijn. Maar, wanneer je een volledig vertrek in huis voorziet voor het werk, gaat er heel wat ruimte voor gezinsactiviteiten verloren. Heb je die extra ruimte niet? Maak dan optimaal gebruik van een plek die overdag niet door iets anders wordt ingepalmd. Waarom niet…

  • in de inkomhal: je loopt er vaak gewoon doorheen, maar misschien is er wel een plekje beschikbaar dat je slim kan invullen?
  • op het bordes: bovenaan de trap, tussen twee verdiepingen of twee deuren in: meestal is er wel voldoende ruimte voor een bureau zonder de doorgang te blokkeren. 
  • onder de trap: een lang, dun werkblad helpt ruimte te besparen; plankjes die je ophangt in het verlengde van de traptreden, optimaliseren de opbergruimte.
  • in de zitkamer: dit is vaak de grootste ruimte in huis, maar ook de plek waar iedereen samenkomt. Je zal er dus niet zo makkelijk rust vinden. Spreek eventueel af tussen welke uren je werkt en op welke momenten er tijd is voor ontspanning.
  • in de keuken: de eettafel of het keukeneiland kunnen als bureau fungeren. Het is belangrijk om met het oog op je werkdag de omgeving functioneel te organiseren. Maak, bijvoorbeeld, enkele kasten of lades vrij voor dossiers.
  • in een slaapkamer: die ligt meestal op voldoende afstand van de leefruimtes en ademt vaak een rustige sfeer; naast het bureau moet je ook wel opbergruimte voorzien, waarin je dossiers op het einde van je werkdag kan laten verdwijnen en de rust terugkeert.
  • op zolder: je beschikt er doorgaans over een rustige kantoorruimte met tal van opbergmogelijkheden. Aandachtspunten: de hoogte onder plafond, de lichtinval en de verwarming.
  • in een veranda of bijgebouw: de grote troef hier is dat je werk en privé makkelijk kan scheiden, en dat je kan genieten van een andere omgeving. Let er wel op dat je het binnenklimaat onder controle kan houden. In een veranda is het omwille van de grote glaspartijen vaak onaangenaam warm in de zomer en te koud in de winter. Denk dus aan aangepaste zonwering, ventilatie, een geschikt verwarmingssysteem… Vergeet ook de technische aansluitingen niet, zoals stopcontacten, een goede internetverbinding…

> Lees ook waar je op moet letten bij de inrichting van je ideale home office.

Tekst Cécile Wolfs
Openingsbeeld © Laurent Brandajs – architectencollectief metamorphOse


Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels