Antwerpse schepen ziet ringzone als prioriteit voor (hoog)bouw

Woningreportages

De locatie van de Antwerpse ring is voor Antwerps schepen voor Ruimtelijke Ordening Rob Van de Velde (N-VA) een prioriteit voor toekomstige (hoog)bouw in Antwerpen. Dat zei hij dinsdag op een Voka-congres over hoogbouw in de Scheldestad. Tegelijkertijd noemde hij ook een aantal andere voorkeurslocaties.

Antwerps stadsbouwmeester Christian Rapp gaf tijdens zijn presentatie over hoogbouw in de stad al een voorzet. “De overkappingsstudies voor de ring zijn bezig. Misschien komt daar een nieuwe publieke ruimte en misschien is dat de plek waar het nieuwe gezicht van Antwerpen, zoals met de wolkenkrabbers in Amerika, uitvorming kan krijgen”, stelde hij.

De Antwerpse schepen gaf aan waar hij hoogbouw mogelijk acht. De ringzone bleek voor hem prioritair, waarbij hij de strook vergeleek met de Leien, die nu al een hoogtelijn vormen tussen de lagergelegen flankerende gebieden. “De idee van een hogere lasnaad met de Leien van de 19de naar de 20ste eeuw kunnen we terugkrijgen in de 21ste eeuw. Conversies zijn daarbij onvermijdelijk. Leegstaande kankers moeten we niet hebben. Onderzoek is de premisse en de evolutie van de overkapping wordt daarbij in de gaten gehouden”, zei hij.

Mix van functies

Van de Velde zag, met de stedelijke Hoogbouwnota in het achterhoofd, ook andere mogelijke locaties. “Naast de Slachthuissite en Nieuw Zuid, zie ik momenteel de Noorderlaan, de knopen Borgerhout en Berchem, de IJzerlaan en op linkeroever als mogelijke gebieden voor verdichting en eventueel hoogbouw.”

De schepen benadrukte nog een aantal zaken. Door een mix van functies – die hij als evaluatiecriterium beschouwt – ziet hij minder nood aan mobiliteit. Hij zei ook dat de stedelijke Welstandscommissie momenteel wordt geëvalueerd. Die brengt adviezen over de ruimtelijke kwaliteit van architectuurprojecten. “De aftoetsing in een zeer vroeg stadium is belangrijk. We willen niet meer dat voorbesprekingen met stedenbouwkundigen uitmonden in een afstraffing op de Welstandscommissie”, besloot hij. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels