Bekijk de galerij

Apothekerswoning met villa-allures

Renovatie open

Langs de straatkant kan men amper vermoeden welke oase van rust, ruimte en licht er schuilgaat achter de gevel van deze apotheek in Geel.

KRACHTLIJNEN1. Zonder al te grote ingrepen is het een heel andere, moderne en praktische woning geworden. 2. De trap van de keuken naar de eerste verdieping is tegelijk erg functioneel en esthetisch. 3. De woning is één geheel geworden, alle vertrekken ademen dezelfde stijl uit.

ARCHITECTarchitectenburo Hugo Kindts bvba

De woning behoorde oorspronkelijke toe aan de ouders van Yves. Zij hadden er heel hun leven in gewoond en een apotheek uitgebaat. Tot Yves’ vader een aantal jaren geleden met pensioen ging. “Toen kwamen we op het idee om de apotheek over te nemen en van woonst te verwisselen”, vertelt Kathy.

Het plan ging door, evenwel niet zonder dat de woning achter de apotheek eerst ingrijpend werd veranderd. De renovatie zou zo ingrijpend zijn, dat Kathy en Yves zich genoodzaakt zagen om een architect onder de arm te nemen.

Het werd de jonge Antwerpse architect Hugo Kindts, een man met wie het koppel van in het begin goed kon samenwerken.

Alleen ruwbouw

De woning werd dus volledig gestript. Het enige wat vandaag in de woning nog herinnert aan vroeger, zijn de originele vloer en de trap in de inkomhal die de verbinding tussen het privégedeelte en de apotheek vormt. Alleen de balustrade van de trap werd vervangen door een nieuwe.

Op het gelijkvloers werden de originele muren behouden. Alleen valt er nu veel meer licht binnen dankzij de grote raampartijen in de achtergevel, een uitdrukkelijke wens van de bewoners.

Als we de woning binnenkomen, ontdekken we rechts een kleine en gezellige zithoek. Hier bevond zich vroeger de keuken. De huidige keuken bevindt zich nu in de vroegere living aan de achterzijde.

Een prachtige, grote keuken, met zicht op de aanpalende tuin. En de living? Die verhuisde naar de eerste verdieping.

Om een verbinding tussen de keuken op het gelijkvloers en de living op de eerste verdieping mogelijk te maken, lieten de bewoners een extra trap installeren.

Daartoe realiseerde de architect op de eerste verdieping een glazen uitbouw. Die creëert veel ruimte en licht, zowel beneden als in de living op de eerste verdieping.

TuinOp de eerste verdieping ligt ook de badkamer. Die is op dezelfde plaats gebleven als vroeger, alleen de inrichting werd veranderd en aangepast aan de noden van de moderne tijd. Zo werd er een ligbad en een inloopdouche geïnstalleerd.

Achter de woning bevindt zich nog een grote en mooi onderhouden tuin. Een oase van rust, zo dicht bij het centrum van Geel.

De tuin en de woning zijn goed georiënteerd, de hele dag door genieten de bewoners volop van de zon.

Maar die kan ook voor oververhitting zorgen en dus lieten de bewoners tegen de raampartij op een erg discrete manier een screen installeren.

In de tuin staat ook de garage. Dat was vroeger ook al zo. Achter de garage ligt het zwembad.

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels