Bekijk de galerij Appartement in een herenhuis

Appartement in een herenhuis

Renovatie appartementen en loften, Reportages

Dit appartement, gelegen op de tweede verdieping van een charmant herenhuis uit 1923, maakt deel uit van een renovatieproject. De oorspronkelijke architecturale elementen en de knowhow van het Belgische vakmanschap moesten zoveel mogelijk behouden blijven.

Het herenhuis waarin dit appartement met twee slaapkamers is ondergebracht, werd volledig gerenoveerd. Het is uitgevoerd in de beaux-artsstijl, een architecturale stroming die tussen 1905 en 1930 opgang maakte. Ze was geïnspireerd op de grote Franse stijlen van de achttiende eeuw. De gevel wordt vaak gekenmerkt door opgelegde versieringen in witte steen en/of baksteen. Ook zijn de balustrades en toegangsdeuren vaak uit smeedijzer gemaakt.

Nieuwe configuratie

Vóór de renovatiewerkzaamheden, die een jaar in beslag namen tussen 2017 en 2018, was het pand al in gebruik als appartementsgebouw. “De vergunning voor vier wooneenheden bestond al, maar ze werd aangepast aan de wensen van de projecteigenaar.” De begane grond, geflankeerd door een binnenplaats en een kleine tuin, werd met de eerste verdieping samengevoegd tot een duplex, en de vierde verdieping werd verbonden met de ruimtes onder de zolder, comfortabel vergroot dankzij nieuwe dakkappellen die de oude dakvensters vervangen. De tweede en derde verdieping behielden hun oorspronkelijke volume.

Budget

De oorspronkelijke vloeren van het gebouw hadden gerenoveerd kunnen worden, maar dan zou het geluid tussen de etages misschien niet genoeg gedempt worden. Om dat nadeel te verhelpen en tegelijk de renovatiekosten te beperken, werd besloten om de bestaande vloeren niet te verwijderen maar ze te gebruiken als basis voor een nieuwe vloerbedekking. Op de bestaande vloeren werd akoestische isolatie aangebracht, en daarbovenop een scheidingslaag bekleed met een semi-massieve eiken vloer met tand en groef. Door die ingreep kwam de vloer zo’n 5 cm hoger te liggen. Dat vergde wat aanpaswerk in de badkamer van de ouders, waar de oorspronkelijke granito vloer behouden bleef en werd gerestaureerd. Een licht hellend tussenstuk in granito vangt het niveauverschil op.

Tekst Stephan Debusschere
Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in het juninummer van Ik ga Bouwen (nr. 421)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels