‘Arbeidscontroleurs op bouwwerven moeten focussen op buitenlanders’

Nieuws

Minister van Werk Monica De Coninck liet weten dat er dertig extra inspecteurs komen om de toepassing van de arbeidsvoorwaarden op bouwwerven strenger te controleren. Bouwunie reageert verheugd op dit nieuws, maar meldt ook dat het van belang zal zijn om vooral buitenlandse werkkrachten te controleren.

Minister van Werk Monica De Coninck liet bij de opening van de Bouwbeurs in Roeselare weten dat er dertig extra inspecteurs komen om de toepassing van de arbeidsvoorwaarden op bouwwerven strenger te controleren. Bouwunie reageert verheugd op dit nieuws, maar meldt ook dat het van belang zal zijn om vooral buitenlandse werkkrachten te controleren.

Bouwunie heeft het dan over buitenlandse bedrijven uit de EU die geen rekening houden met de verplicht te respecteren minimumlonen, de grenzen op de arbeidsduur en de veiligheidsvoorschriften.

“Daarnaast moeten de bijkomende controleurs hun pijlen richten op de buitenlandse schijnzelfstandigen. Vooral Nederlandse ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel), Poolse, Roemeense en Bulgaarse zelfstandigen bezondigen zich aan het uitvoeren van werken als “zelfstandigen” terwijl ze in de praktijk vaak te beschouwen zijn als werknemers”, aldus Bouwunie.

Overwerk

Toch reageert Bouwunie verheugd op het nieuws van de minister, die ook bereid is maatregelen uit te werken om overwerk te versoepelen. “Wij verkiezen maatregelen waardoor bouwvakarbeiders meer en gemakkelijker niet te recupereren overuren mogen presteren.” (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels