Archeologisch onderzoek treft ook particuliere bouwwerven

Nieuws

In het centrum van Ieper zagen twee particulieren hun bouwrekening met tienduizenden euro's oplopen.

Een man die in het centrum van Ieper een rijhuis bouwt, zag de rekening met 50.000 euro oplopen omdat hij verplicht werd eerst archeologen op zijn grond toe te laten. Het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed reageert verbaasd. Dat schrijft De Standaard. De krant brengt het verhaal van twee Ieperlingen. Bij de ene bedroeg de factuur van het archeologisch onderzoek naar eigen zeggen 15.000 tot 20.000 euro, de andere spreekt van 50.000 euro, voor “twee vazen en enkele paardenskeletten”. De boeman voor beiden is de intergemeentelijke archeologische dienst die bij bouwaanvragen advies geeft of archeologisch onderzoek nodig is.

“Ik besef dat archeologisch onderzoek duur is, maar Ieper heeft een rijk verleden en telt veel zones die mogelijk archeologische sporen bevatten”, luidt het daar. Volgens de dienst werden bij de tweede particulier ook resten van houten bewoning gevonden.

Nieuwe regels

“Ik ben verbaasd dat particulieren daarmee worden lastiggevallen. Zeker archeologisch onderzoek voor een rijwoning klinkt nogal hallucinant”, reageert men bij het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. “De Vlaamse regelgeving gaat namelijk uit van een zekere schaalgrootte om archeologisch onderzoek op te leggen.”

Volgens het agentschap komen er nieuwe regels om dergelijke “uitwassen” te voorkomen. Momenteel moet elke bouwaanvraag voor grote projecten langs het Agentschap Onroerend Erfgoed voor advies. Maar een gemeente kan zelf ook bij kleinere bouwprojecten een archeologisch onderzoek opleggen, als ze denkt dat het iets kan opleveren. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels