Architecten maken zich meeste zorgen om hun verantwoordelijkheid

Architecten maken zich meeste zorgen om hun verantwoordelijkheid

Nieuws

Uit de jaarlijkse NAV-monitor blijkt dat de verantwoordelijkheid in het bouwproces het grootste knelpunt vormt voor de architecten.

Het grootste knelpunt van de architecten bij de uitoefening van hun beroep is de verantwoordelijkheid in het bouwproces. Voor 85 procent van de architecten staat dit met stip als ernstig tot zeer ernstig aangeduid. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor van de de Vlaamse Architectenorganisatie NAV.

De NAV-monitor bevraagt elk jaar 300 architecten. Het onderzoek geeft een rangschikking van de belangrijkste knelpunten van het beroep. De groeiende verantwoordelijkheden en de administratieve procedures zijn ook dit jaar koplopers: respectievelijk 85 pct en 80 pct vindt dat ernstige tot zeer ernstige knelpunten.

Voor 27 pct van de bevraagde architecten zijn deze en andere knelpunten voldoende zwaarwichtig om een uitstap uit het beroep te overwegen. Voor 49 pct van de architecten hebben de groeiende verantwoordelijkheden een negatieve invloed op hun privéleven. Dat uit zich onder meer in stress, relationele druk en slapeloosheid.

Gedeelde verantwoordelijkheid

De NAV vraagt aandacht voor de positie van de architect in het bouwproces. “De veroordeling van de architect bij de gasramp van Gellingen is het zoveelste bewijs dat men de architect snel viseert als het op schadegevallen aankomt. In het beslissingsproces op de werf is de realiteit vaak anders. Zijn of haar impact wordt op elke bouwwerf dagelijks kleiner”, aldus Danny Windmolders, voorzitter van de NAV.

NAV vraagt dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een verplichte verzekering van alle bouwpartners. Op die manier wordt de verantwoordelijkheid objectief meer verdeeld, luidt het. De Vlaamse Architectenorganisatie NAV is de grootste beroepsfederatie van architecten in Vlaanderen met ruim 2.200 leden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels