Architecturale oplossingen in de zoektocht naar daglicht

Architecturale oplossingen in de zoektocht naar daglicht

Binnenwanden, Interieur, Plafonds

Ben je op zoek naar extra licht en ruimtegevoel in je woning? Dan kunnen volgende architecturale ingrepen je al aardig in de buurt brengen.

Vide

Een vide is een opening tussen twee of meerdere verdiepingen. Die opening in de vloer of het plafond biedt heel wat voordelen en perspectieven. Je creëert letterlijk een derde dimensie. Naast het horizontale vlak (2D), uitgewerkt in het grondplan, zorgt de extra verticale dimensie (3D) voor een gevoel van ruimte. Tegelijkertijd maakt ze relaties mogelijk met de hoger of lager gelegen ruimtes. Die openheid geeft ook bijkomende kansen om extra licht binnen te halen of lucht te laten circuleren.

Patio

Deze ommuurde binnenplaats kan je als een variant op een vide beschouwen. Door de buitenruimte te omsluiten met enkele glazen gevels, haal je ook extra daglicht binnen. Tegelijkertijd creëer je een geborgen buitentuin of terras.

Glazen vloer

Met een glazen vloer in de dubbelhoge ruimte vermijd je tocht en geluidsoverdracht en creëer je bijkomende nuttige ruimte. Je zal wel niet meer gewoon met elkaar kunnen praten over de verdiepingen heen. Een – goedkoper – alternatief is een metalen rooster of geperforeerde metalen plaat, die je toch nog wat extra vierkante meters oplevert.

Zenitaal licht

Dit licht valt van bovenuit in de ruimte, bijvoorbeeld via een dakraam of een lichtstraat. Langs deze weg haal je tot drie keer meer licht binnen dan via raamopeningen in verticale gevels. Wel opletten, zo’n dakraam kan de oorzaak zijn van moeilijk controleerbare temperatuurschommelingen.

Ramen hoger dan het plafond

Voorzie je een verlaagd plafond, laat het dan enkele tientallen centimeters voor de raamvlakken stoppen en laat de ramen verder doorlopen, van op de vloer tot aan het ‘echte’ plafond. Zo haal je niet alleen meer daglicht binnen, het vergroot ook het ruimtegevoel.

Glazen binnenwanden

Een wand hoeft niet per se gesloten te zijn. Met een glazen wand laat je daglicht tot in de gang of centrale delen van de woning doordringen. Een gordijn of jaloezieën kunnen helpen de privacy te bewaren.

Tekst Jasper De Spiegeleer

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels