Architectuur en design: 9 virtuele expo’s voor tijdens de quarantaine

Architectuur en design: 9 virtuele expo’s voor tijdens de quarantaine

Actualiteit, Nieuws

Creatief als ze is, dient de cultuursector deze gezondheidscrisis van antwoord door de bezoekers architectuur en design online te laten beleven. Hier vind je alvast een (kleine) greep uit het aanbod.

VAi@Home

Van een virtueel bezoek van de lopende tentoonstellingen in deSingel over video-interviews en audiofragmenten van architectuurlezingen tot digitale inzage in de archieven van het VAi zelf en die van internationale organisaties. Met VAi@Home biedt het Vlaams Architectuurinstituut een uitgebreid overzicht van digitaal beschikbaar materiaal rond architectuur en design op één plek. 

www.vai.be

Huis Sonneveld 

Tegenover het Nieuwe Instituut in Rotterdam ligt Huis Sonneveld, een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. In 1933 gaf Albertus Sonneveld de opdracht voor de bouw aan het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. Dat duo had eerder de Van Nelle-fabriek gebouwd, waar Sonneveld tot het directiecomité behoorde. De sterke relatie met de buitenomgeving en de versmelting van de architectuur en het interieur, dat grotendeels is ingericht met veel objecten van de firma Gispen, maken deze woning bijzonder. 

www.huissonneveld.nl

Cambio

Serpentine Gallery Londen

Het Italiaanse duo Formafantasma onderzoekt in deze tentoonstelling de houtindustrie en de manier waarop we anders zouden kunnen omgaan met bomen. Via de website kan je onder meer de tentoonstellingsbrochure downloaden en een gesprek volgen met het designduo.
Kijk zeker ook even verder op de website van de Serpentine Gallery, want je vindt er nog heel wat andere online tentoonstellingen.

www.serpentinegalleries.org

Countryside, the future 

Guggenheim New York 

In deze expo onderzoeken architect Rem Koolhaas en Samir Bantal, directeur van de denktank AMO die binnen het Office for Metropolitan Architecture werkt, de radicale veranderingen die de landelijke, afgelegen en onontgonnen gebieden ondergaan. Zo komen onder meer thema’s als klimaatverandering, migratie en (niet-)menselijke ecosystemen aan bod. Op de website van het museum kan je de audiogids volledig beluisteren.  

www.guggenheim.org

Virtual Design Festival 

nog tot 30 juni 

Om het wegvallen van alle evenementen en presentaties – waaronder de Meubelbeurs van Milaan – op te vangen, houdt de Britse designwebsite Dezeen het allereerste virtueel designfestival ter wereld. Aan de basis ligt een manifesto van de Nederlandse trendwatcher Li Edelkoort, waarin ze oproept tot een World Hope Forum. Tijdens het festival brengen dagelijks creatievelingen van over de hele wereld hun visie op de toekomst. 

www.dezeen.com/vdf/

Pierre Parat. L’architecture à grands traits 

Cité de l’architecture et du patrimoine, Parijs 

Ook het Parijse museum voor architectuur biedt haar bezoekers virtueel vertier aan. Een van de expo’s uit het verleden die nu virtueel te bezoeken is, is die rond de belangrijkste naoorlogse Franse architect, Pierre Parat. Als geen ander slaagde hij erin om vernieuwende concepten voor de massa op te zetten. Tijdens de jongste editie van Tefaf presenteerde de Parijse Downtown Gallery exclusieve meubels, waaronder een zithoek en badkamermeubel, die Parat voor zijn eigen appartement ontwierp. 

www.citedelarchitecture.fr

Desplans 

Slechts 5 procent van de architectuurplannen wordt ook daadwerkelijk gerealiseerd. Daarom wil deze nieuwe galerij de overige 95 procent nieuw leven inblazen via prints, en ons zo op een andere manier naar architectuur laten kijken. Er zijn plannen, modellen, tekeningen of collages van de meest diverse gebouwen, zoals een voorstel voor het Guggenheim in Helsinki, het Museum voor Natuurwetenschappen in Milaan of de winkel van Acne in Parijs. Prijzen starten aan 95 euro. 

www.desplans.com

The Marcel Breuer Digital archive 

Syracuse University Libraries, New York

Als architect hielp Marcel Breuer (1902-1981) het Amerikaans modernisme definiëren, als designer zette hij zijn naam op de kaart met het ontwerp van de eerste stalen buisstoel. Sinds 2009 inventariseert de bibliotheek van de Amerikaanse Syracuse Universiteit het archief van de architect. Dat omvat intussen meer dan 120.000 tekeningen, foto’s, brieven… die samen zijn leven en werk omvatten. 

www.breuer.syr.edu

It’s Dutch design 

Naar aanleiding van een baanbrekende presentatie van het Nederlandse collectief Droog op de Milanese meubelbeurs, is de term Dutch design in 1993 voor het eerst gebruikt. Sindsdien is de stroming uitgegroeid tot een internationaal fenomeen, met onder meer Marcel Wanders, Piet Hein Eek en Maarten Baas als ontwerpers. Deze documentaire gaat op zoek naar de redenen waarom zo’n klein land zo’n grote impact kon hebben op de designwereld. Bekijk de trailer hieronder.

www.itsdutchdesign.com

Tekst Elien Haentjens

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels