Automatische houttoevoer in uw kachel

Automatische houttoevoer in uw kachel

Kachels en inserts, Nieuws

Is de warmtevraag niet erg groot, dan kunt u het vullen van de pellets in de ketelkast handmatig doen. Dat bespaart u enkele duizenden euro's ten opzichte van een systeem met automatische vulling. Maar op een dag komen er kinderen, krijgt u het drukker of wordt u wat ouder en wilt u gewoon meer gebruiksgemak. In dat geval kunt u opteren voor een systeem van automatische toevoer van houtpellets. En er zijn veel systemen...

  • De silo in textiel ziet er uit als een grote zak die in een stelling is gehangen. Het voordeel is dat alle pellets mooi bij elkaar en afgeschermd van de condities in de ruimte bewaard blijven. Dit opslagsysteem is verkrijgbaar in een hele reeks hoogtes en opslagvolumes, waardoor het zowat voor elke ruimte een oplossing biedt. Meestal zijn de nodige connecties klaar voor koppeling met een automatisch vulsysteem, maar u kunt net zo goed opteren voor een silo voor handmatige ketelvulling om de kosten te drukken.
  • De voorraadruimte is een optie indien u plaats genoeg heeft en/of erg veel pellets wilt stockeren. Indien de ruimte niet te vochtig is, dan kan het afsluiten van een deel ervan een esthetische oplossing bieden. Er wordt een muurtje of andere afsluiting voorzien waardoor de pellets mooi op hun plaats blijven en eventueel kunnen worden aangesloten op een automatisch vulsysteem.
  • Stockage in zakken is, naast bevoorrading in bulk, een mogelijkheid om de pellets bij u thuis geleverd te hebben. De zakken hebben een beperkt gewicht waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn. Uiteraard zijn zakken alleen maar een oplossing als u de ketel handmatig moet vullen.

Schroef- en vacuümsysteem

Welke vulsystemen worden dan aangewend voor automatisch vullen? Eigenlijk zijn er twee verschillende technieken: het schroefsysteem enerzijds en het vacuümzuigsysteem anderzijds.

Het schroefsysteem vereist dat de opslag van de pellets dicht bij de stookruimte ligt. Hier is het letterlijk een schroef in de verbindingsleiding tussen de voorrad en de ketel die door zijn draaiende beweging voor de bevoorrading zorgt.

Bij het vacuümzuigsysteem kunnen ketel en opslag verder van elkaar verwijderd zijn, tot maximum 20 meter. Door het zuigen worden drukverschillen gecreëerd waardoor de pellets in de verbindingsleiding worden getransporteerd.

Wat kiest u het best? Dat wordt hoofdzakelijk bepaald door de ruimtelijke voorwaarden en het gewenste gebruikscomfort.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels