Interview met ontwerper Axel Enthoven: “Design is in eerste instantie een proces”

Interview met ontwerper Axel Enthoven: “Design is in eerste instantie een proces”

Actualiteit

Van een wasknijper over stoelen en sofa’s tot trams en treinen: Axel Enthoven bedenkt er telkens opnieuw met even veel plezier slimme oplossingen voor. Nu hij 70 is, legt hij zich voornamelijk toe op Tuoi, zijn eigen gloednieuwe merk waarmee hij meubilair brengt voor zijn leeftijdsgenoten, de zogenaamde silver age.

Waarom hebt u Tuoi opgestart?

Axel Enthoven: Toen mijn grootmoeder 65 was, zei ze altijd: als je op een dag niets voelt, dan ben je dood. Nu ik zelf die leeftijd heb bereikt, snap ik wat ze bedoelde. Elke ochtend doet het wel ergens anders pijn. Daarom wil ik mijn ervaring aan het eind van mijn carrière nog inzetten om het leven van mijn leeftijdsgenoten

Hilow
(c) studio-vision.be

aangenamer te maken. Bovendien kan ik nu eindelijk mijn gelijk gewoon opeisen, zonder me altijd te moeten verdedigen. (lacht) Daarom heb ik samen met mijn medevennoot, inspirator en strateeg Christian Salez Tuoi opgericht.

Welke filosofie gaat er schuil achter Tuoi?

Enthoven: Onze ambitie is om mensen langer in hun eigen biotoop te laten leven. Dat is voor hen veel aangenamer, en het verlaagt de algemene kost voor de maatschappij. Zeker aangezien we in de zorgsector sowieso al met een groot geldgebrek kampen. Daarom willen we met Tuoi een gamma innovatieve, functionele en vooral niet-stigmatiserende meubels ontwikkelen. Want als je ziet wat er nu op de markt is, dan zou je meteen je grafsteen willen bestellen. Anders dan in de zorgsector primeert bij ons de kwaliteit op de prijs, en krijgt elk individu een grote keuzevrijheid. Bovendien zijn de functies verborgen en moet het meubel er in eerste instantie mooi uitzien.

Hoe vertaalt dat zich concreet in de producten?

Enthoven: Een mooi voorbeeld is Hilow, een samenwerking met Alke. Door de wastafel in twee niveaus op te delen, kan je er ook aan zitten. Op die manier verzachten we de overgang tussen een nacht liggen en de hele tijd rechtstaan, wat de kans op draaiingen vermindert. Bovendien is het slecht voor je spieren om de hele tijd gebogen te staan. Een handige extra tool is de ingebouwde camera, waarmee je je eigen rug kan controleren.

Mute

Daarnaast ontwierp ik het bed Mute. Aangezien 60 procent van de mannen – zeker als ze wat ouder, en vaak zwaarlijviger worden – snurkt, is er in het hoofdframe akoestisch schuim voorzien. Een deel van dat hoofdframe kan worden opengedraaid tussen de twee ligvlakken, waardoor de geluidsoverlast tot 80 procent afneemt.

Als creatief directeur nodig ik ook andere ontwerpers uit om voor Tuoi te tekenen. Zo ontwierp Alain Berteau onder meer het kastengamma Hold met geïntegreerde handgreep, en Pause, een relaxfauteuil die omhoog kan, waardoor het uitstappen makkelijker wordt. Bovendien kan er voor bijvoorbeeld mensen met artrose ook rugverwarming in worden geïntegreerd.

Bent u naast Tuoi nog bezig met andere objecten?

Enthoven: Als founding partner bij Yellow Window fungeer ik nog steeds als een soort waakhond. Ik moet erop toezien dat de oplossingen die we bieden zullen voldoen aan de wensen van de klant. Zo hebben we het ontwerp voor de nieuwe metro van Brussel net afgerond. Daarmee breien we een vervolg aan onze succesvolle trams. Sinds de invoering van onze trams steeg het reizigersaantal met 40 procent en daalde het vandalisme tegelijk met 30 procent. Of hoe design zichzelf meer dan terugverdient. Voor de nieuwe metro, die in het voorjaar van 2019 in gebruik moet zijn, lieten we ons nog sterker inspireren door de organische vormen van de art nouveau.

Omgekeerd beschik ik via Yellow Window voor Tuoi over een heel team waarmee we onderzoek kunnen doen naar de precieze noden van onze doelgroep. Als je een product maakt, moet het onder meer op het vlak van prijs en ergonomie aansluiten bij je doelgroep. Daarom blijft design voor mij in eerste instantie een werkwoord, een proces.

www.tuoi.eu

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels