Bekijk de galerij

Baden in de woonkamer

Nieuwe appartementen en loften

Molenbeek staat niet echt bekend als de meest pittoreske buurt van Brussel. Toch kozen Bart en Max ervoor om hier te komen wonen.

KRACHTLIJNEN 1. De locatie in een voormalige opslagplaats van een metaalschrijnwerkerij die werd ingedeeld in vier lofts. 2. Het open karakter van de loft, met alle functies (behalve het toilet) in één ruimte. 3. Bed – en badzone kunnen via schuifwanden van de rest afgesloten worden. 4. De praktische en sfeervolle inrichting, met inbouwmeubelen op maat en indirect licht als toonaangevende elementen. 5. Recent werd de loft uitgebreid met een bureau op het gelijkvloers en een gastensuite in de kelder (www.suiteinloft.be).

ARCHITECTinterieurarchitect Ian Meulemeester i.s.m. Kollektief

De woning van Bart en Max is een van de vier lofts in een voormalige opslagplaats van een metaalschrijnwerkerij, met op de gelijkvloerse verdieping onder andere parkeerplaatsen en technische ruimtes. Ze kochten de loft casco, dat wil zeggen water- en winddicht.

De afwerking namen ze dus zelf voor hun rekening en dat moest ruim opgevat worden. Want meer dan een betonnen open ruimte met stalen kolommen was het niet. Aan de oppervlakte of de structuur van de loft konden ze niets meer veranderen. Of toch, de oude ramen werden groter gemaakt tot op de grond.

Enkel toilet apart

Een loft in de ware betekenis van het woord is een woning in een bij voorkeur vroeger industrieel pand, en waar alle functies in één en dezelfde ruimte zijn ondergebracht.

De loft van Bart en Max voldoet in alle opzichten aan deze definitie. Alleen het toilet is een afzonderlijke ruimte. Eten, koken, ontspannen, baden en slapen gebeuren in de centrale leefruimte. Via een schuifwand in mdf, die helemaal in de muur kan verdwijnen, kan de slaap- en badzone wel aan het zicht onttrokken worden. Maar in de praktijk gaan die wanden nauwelijks dicht.

Maatwerk

Inbouwmeubelen zijn ideaal om verschillende redenen. Ze passen perfect op de plek waar ze terecht komen, dus de ruimte wordt optimaal benut met een minimum aan ingenomen volume. Bij maatwerk kan je ook de stijl perfect op de rest van het interieur afstemmen. En niet onbelangrijk: je kan er heel wat mee camoufleren en onverwachte effecten creëren.

De badkuip is een standaardmodel in acryl, in onderbouw (dit wil zeggen dat je de rand van het bad niet ziet) en ingewerkt in een meubel van gelakte mdf.

Lichteffecten

Een bad met effect, want het geeft licht. Toch is dit het resultaat van een heel eenvoudige truc. Het materiaal waaruit een bad standaard wordt gemaakt – acryl dus – is per definitie semi-transparant. Maar dat valt natuurlijk alleen op als je er een lichtbron onder plaatst. En dat is precies wat hier is gebeurd: een buislamp (T5 lamp) werd onder de kuip geplaatst… et voilà!

In deze loft werd indirect licht geplaatst onder het bad, achter de voorzetwand in het toilet en onder het zwevende kastmeubel in de zithoek. Het lichtvoetige, zwevende effect van dit meubel wordt door het indirecte licht extra geaccentueerd.

Bijkomend werden een aantal inbouwspots in het plafond geplaatst. Twee aan twee richtbare spots in een strak, rechthoekig armatuur. Ian Meulemeester: “Samen met de zichtbaar gelaten, stalen kolommen geeft vooral het indirecte licht een bijzonder accent aan deze woning.”

Sofie De Vriese

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels