Baksteen, betonsteen of silicaatsteen?

Baksteen, betonsteen of silicaatsteen?

Gevelbekledingen

In onze contreien is de baksteen de oudste van dit trio. Maar dat wil niet zeggen dat deze stenen onveranderd zijn.

In onze contreien is de baksteen de oudste van dit trio. Maar dat wil niet zeggen dat deze stenen onveranderd zijn.

Baksteen

In onze contreien is de baksteen de oudste van dit trio. Maar dat wil niet zeggen onveranderd! Baksteen is nog altijd verkrijgbaar in verschillende vormen:

handvorm: een steen met een ongelijkmatiger, ruwer oppervlak dat een rustiek uitzicht geeft;

strengperssteen of machinesteen: deze steen heeft gladde, vlakke oppervlakken en is daardoor meer aangewezen voor de strakke lijnen van een hedendaagse architectuur.

Maar de baksteenfabrikanten leveren steeds nieuwe tinten, zodat de keuze enorm is en er voor elk type architectuur wel een aangepaste baksteen te vinden is.

Met een voegdikte van 1 tot 1,5 cm, beïnvloedt de kleur van de voeg in grote mate het uitzicht van een gebouw. Traditioneel varieert die kleur van zeer licht (bijna wit) tot zeer donkergrijs. Voegen in de kleur van de baksteen is echter ook mogelijk, wat een totaal ander effect veroorzaakt en ook perfect past bij een hedendaagse strakke architectuur.

Men kan echter nog veel verder gaan en ook de manier van voegen wisselen: platvol, verdiept, gesneden… Dat heeft een invloed op de schaduwvorming en dus op het uitzicht van de muur. Platvol voegen wordt het meest toegepast.

Let op: als leek kan je het effect hiervan niet beoordelen op een proefstukje van een vierkante meter. Vraag de aannemer of hij geen huizen kan aanduiden waar het voorgestelde systeem toegepast werd vooraleer te beslissen.

Enige tijd geleden werd een nieuwe techniek voor het verwerken van baksteen geïntroduceerd: stenen worden niet meer op elkaar gemetseld, maar verlijmd. Hierdoor wordt de voegdikte aanzienlijk kleiner.

In het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor de Bouw) loopt een researchprogramma om bakstenen te maken met gerecycleerde materialen.

Fabrikanten en aannemers gebruiken steeds vaker het internet om hun producten en realisaties te tonen. Dit kan een goed hulpmiddel zijn om verschillende soorten en kleuren van baksteen te vergelijken. Let op: om op een zinnige manier te kunnen vergelijken, moet je trachten vergelijkbare projecten te vinden. Een baksteen die het goed doet bij een moderne, strakke architectuur, kan een totaal ander effect hebben bij een rustieker project en omgekeerd.

Betonstenen en silicaatstenen

Deze materialen zijn geschikt voor buitenmuren en geven prachtige resultaten voor strakke hedendaagse architectuur. Ze worden echter niet zo vaak toegepast als buitenafwerking.

Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels