Bal op de middenstip

Bal op de middenstip

Nieuws

Op minder dan zes maanden vóór de onderhandelingen, die wellicht op 25 mei 2014 van start zullen gaan, legde de CIB (de belangrijkste confederatie van immobiliënberoepen in ons land) de bal op de middenstip.

Het memorandum dat eind november 2013 werd voorgesteld tijden het jaarlijkse CIB-congres in Oostende, zou voor alle politieke partijen een stimulans moeten zijn om op het vlak van onroerende fiscaliteit hun nek uit te steken. Grote vraag blijft wie het eerst in balbezit komt en wie in welke richting zal spelen?

In dat memorandum was ‘betaalbaar wonen’ – trouwens ook de rode draad van Batibouw 2014 – het centrale thema. De CIB tekende een aantal denkpistes uit om onroerende fiscaliteit aantrekkelijker te maken voor de minder begoeden en in het bijzonder voor jonge gezinnen die een eigen woning willen kopen. In grote lijnen zijn er drie mogelijkheden: de toekenning van ‘startersleningen’ (zoals in Nederland), een heroriëntatie van de woonbonus (met bijzondere aandacht voor wie die het meest nodig heeft) en een verlaging – gekoppeld aan een vereenvoudiging – van de registratierechten (die momenteel tot de hoogste van Europa behoren).

Laten we hopen dat de politici die straks naar onze stem dingen, tegen mei weten welke richting ze uitwillen en dat ze bereid zijn zich te engageren voor wat ons zo na aan het hart ligt.

Eric Cloes, hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels