Balk van Beel van Ertzberg wint Breeam Award

Nieuws

Balk van Beel is het enige Belgische gebouw dat de prestigieuze BREEAM-award binnenrijft.

Vorig jaar kreeg de Balk van Beel in de nieuwe, duurzame wijk Tweewaters in Leuven het BREEAM-certificaat ‘outstanding’ inzake duurzaamheid. Nu komt het gebouw als winnaar uit de internationale vergelijking met alle andere gebouwen in zijn categorie. Slechts in drie categorieën werd een international award toegekend en de Balk van Beel is het enige Belgische gebouw dat de prestigieuze BREEAM-award binnenrijft.

Dankzij de Balk van Beel wurmt Leuven zich zo inzake duurzaamheid tussen grootsteden als Londen, Parijs, Istanboel, Liverpool en Manchester. Een opvallende andere winnaar in de lijst is Downingstreet 10 in Londen: de ambtswoning van de Britse premier.

BREEAM, een wereldwijd erkende standaard om de duurzaamheid van gebouwen te meten, erkende sinds 1998 meer dan 250.000 gebouwen of een totaal van 45 miljoen vierkante meter vloeroppervlakte.

In Londen werd een international award naar het meest duurzame kantoor, het meest duurzame bestaande gebouw en de meest duurzame nieuwbouw uitgereikt. Uit de 15.000 projecten die vorig jaar een certificaat kregen, werd telkens een winnaar gekozen en in de categorie nieuwbouw viel de eer te beurt aan de Leuvense Balk van Beel. Daarmee stond Ertzberg op het podium naast Downingstreet 10, dat de prijs wegkaapte in de categorie bestaande gebouwen.

De Balk van Beel is de eerste fase van de nieuwe stadswijk Tweewaters op de vroegere InBev-site aan de Vaartkom in Leuven. Projectontwikkelaar Ertzberg heeft ervoor gekozen om – ook in moeilijke economische tijden – geen toegevingen te doen op het vlak van duurzaamheid. Het bedrijf dat de stadswijk Tweewaters ontwikkelt bleef haar oorspronkelijk gedachtegoed altijd trouw. De BREEAM-award beloont hen nu voor dat doorzettingsvermogen op het vlak van duurzaam bouwen in moeilijke tijden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels