Bamboe als duurzaam alternatief voor hardhout

Duurzaam bouwen

Bamboe is een goedkoop, duurzaam, licht en sterk alternatief voor tropisch hardhout in de bouwsector.

Bamboe is een goedkoop, duurzaam, licht en sterk alternatief voor tropisch hardhout in de bouwsector.

Heel wat tropisch hardhout is afkomstig uit illegale bossen waar aan slecht beheer wordt gedaan. De ontbossing van tropisch regenwoud is problematisch voor het milieu en het is dus van groot belang dat we andere bronnen overwegen als bouwmateriaal. Een meer ecologisch alternatief vinden we bijvoorbeeld in de vorm van bamboe. Het groeit namelijk sneller dan zachthout, maar heeft de positieve eigenschappen van hardhout.

Bamboe is eigenlijk geen hout, maar een grassoort die verhout en razendsnel groeit. Al na enkele jaren kan de bamboe gerooid worden zonder dat het bos daaronder moet lijden. Dat komt omdat de mmoederstam ieder jaar nieuwe stammen aanmaakt. Omdat de wortels in leven blijven houden ze de aarde op haar plaats en voorkomen ze erosie. Bamboe is ook erg goedkoop om te produceren aangezien je enkel zonne-energie nodig hebt om de stengels te laten groeien.

Omdat bamboe niet zwaar en erg flexibel is, kan het gemakkelijk verwerkt worden. Vanwege hun buigzaamheid overleven bovendien gebouwen die opgetrokken zijn uit bamboe ook beter een aardbeving dan een woning uit steen. Dit zorgt er ook voor dat een vloer van bamboe veel zachter is om op te lopen dan een vloer uit hardhout.

De mogelijkheden met bamboe zijn eindeloos. Vloeren, tafels, gevelbekleding, trappen, werkbladen, wandbekleding, raamkozijnen, deuren, en nog vele andere toepassingen zijn perfect te fabriceren met bamboe in plaats van hardhout. Wie op zoek is naar een manier om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen zonder in te binden op vlak van kwaliteit, kan dus kiezen voor bamboe in zijn interieur en exterieur. (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels