Basisadviezen voor een goede wijnkelder

Basisadviezen voor een goede wijnkelder

Kelders en funderingen

Gek op bordeaux, fan van bourgogne, tuk op champagne? Helaas, niet iedereen beschikt over een ruime en mooie kelder in metselwerk om dit goddelijke vocht op te slaan. Bij gebrek daaraan dringen zich andere oplossingen op. Hieronder leest u enkele basisadviezen die kunnen helpen om uw kelder zó in te richten dat de wijn in optimale omstandigheden kan verouderen.

Klassieker: een ondergrondse kelder

Eerste mogelijkheid

U bent eigenaar van een huis of een flat en u beschikt over een ondergrondse ruimte die u volledig kan inrichten om er uw waardevolle flessen in te bewaren. Kies om te beginnen de “juiste” kelder. Vermijd zo veel mogelijk kelders die in verbinding staan met de stookruimte of de garage. Daar worden geregeld temperatuurschommelingen gemeten.

Als uw pand vóór de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd, kan u wellicht de ideale omstandigheden qua temperatuur en vochtigheidsgraad creëren en moet u maar weinig werken laten uitvoeren. Woont u in een gebouw van recentere datum, dan ligt de temperatuur waarschijnlijk te hoog en de vochtigheidsgraad te laag. In dat geval zijn meer ingrijpende maatregelen nodig. Aangezien het echter niet gaat om structurele werken, blijft ook het budget redelijk en zijn de gevolgen veelal omkeerbaar.

Tweede mogelijkheid

Uw woning heeft geen kelder. Indien een paar dagen werk u niet afschrikken, kan u een ondergrondse wijnkelder laten graven en bouwen: de ideale bewaarplaats voor uw flessen. Sommige fabrikanten bieden prefabkelders aan, meestal cilindervormig en rustend op een rond of ovaal draagvlak. Dergelijke kelders kunnen worden ingegraven onder het gelijkvloers (onder uw garage, uw keuken of zelfs uw woonkamer). De bouwkits bestaan uit muurelementen, de holten voor wijnopslag, de keldertrap en het kelderluik.

Het gaat hoe dan ook om vrij ingrijpende werken, die met de nodige behoedzaamheid moeten worden uitgevoerd: verlies niet uit het oog dat de vloer van het gelijkvloers (holle betonelementen of vloerplaat) moet worden uitgebroken, dat er moet worden gegraven en dat al het puin manueel moet worden afgevoerd. Bovendien moet u ook een luchttoevoer en elektriciteit voorzien. Daarbij mogen de stabiliteit en de afdichting van uw woning niet in gevaar worden gebracht. We raden u dan ook aan om vóór de start van de werken een architect te raadplegen.

Hou er tevens rekening mee dat het hier gaat om een aanzienlijke investering. Naast de kostprijs van de kelder zijn er nog de kosten voor de verzekering, de ophogingswerken en de afvoer van het puin, de elektrische installaties, … Voor een kleine tot middelgrote kelder trekt u 5000 tot 15.000 euro uit. Voor de grootste modellen betaalt u meer dan 45.000 euro (aankoopprijs van de kelder, zonder bijkomende kosten).

Hoe dan ook, aan de hand van onze adviezen kan u de nodige werken (laten) uitvoeren om ervoor te zorgen dat u uw flessen in de beste omstandigheden kan bewaren.

Noordenwind

Uw kelder ligt het best aan de noordkant. Idealiter voorziet u luchtgaten in die richting én in de richting van het oosten. Zo creëert u een degelijke ventilatie en valt er niet te veel licht in uw kelder binnen. Duisternis en koelte dragen bij tot de rijping van uw wijn. In het bijzonder witte wijnen en champagnes hebben snel last van een te lange blootstelling aan licht. Let op: de noordelijke ligging kan er ’s winters voor zorgen dat uw wijn wordt blootgesteld aan weinig bevorderlijke koude luchtstromen. Scherm de kelderramen bij noordenwind of vriesweer eventueel tijdelijk af.

Ademende vloer

Als er geen vloerbekleding in uw kelder ligt óf als de keldervloer niet waterdicht is (wat in oude gebouwen nog vaak het geval is), kunnen lemen of halfsteense muren helpen om de vochtigheidsgraad zonder een teveel aan water op zowat 70 % te houden. Droogte daarentegen, is de aartsvijand van wijn. De rijping wordt overdreven versneld, de kurken krimpen en de flessen gaan “lekken”, waardoor het risico op verdamping en oxidatie wel erg reëel wordt. Om daaraan te verhelpen kan u een noodoplossing uitwerken, zoals: een bak met water waaraan u bijtende soda toevoegt.

Mensen met een groter budget kunnen een gesofistikeerde airco laten installeren die werd uitgerust met een luchtbevochtiger. Als bijkomende maatregel kan u de keldervloer bedekken met een laagje rivierzand, grind of puimsteen. Dat zal een regulariserend effect hebben en kan helpen om de vochtigheidsgraad in de kelder op peil te houden. Voorzie in dat geval een verhoogde tussendrempel om te voorkomen dat het grind in de rest van uw kelder verspreid raakt.

Pas de deurhoogte aan de drempelhoogte aan. Die laag op de vloer kan u zó bevochtigen dat de vochtigheidsgraad op een natuurlijke wijze op peil wordt gehouden. Om te vermijden dat het vocht in de bodem en in de muren trekt, kan u die tot op een bepaalde hoogte best insmeren met een beschermend en waterafstotend product. Gebruik daarvoor een product zonder solventen die uw wijn kunnen bezoedelen.

Niet te warm, niet te koud

In principe bewaart wijn het best bij een temperatuur van 11°. In volle zomer of tijdens strenge winters kan het moeilijk zijn om die temperatuur te handhaven. Toch is een constante temperatuur een noodzaak. Plotse, aanzienlijke en herhaalde schommelingen kunnen voor uw flessen nefaste gevolgen hebben. Een stabiele temperatuur, zelfs al ligt die vrij hoog (tussen 5° en maximaal 15°), is minder erg, zolang de luchtvochtigheid in de kelder voldoende is.

Dure flessen kunnen niettemin de aankoop van een systeem voor klimaatregeling rechtvaardigen. Wees dus voorzichtig in kelders waar ook de stookketel staat of waar niet-geïsoleerde verwarmingsbuizen doorheen lopen. Sluit die warmtebronnen zorgvuldig van uw voorraad af. Indien de gemiddelde temperatuur in uw kelder te hoog ligt, kan u op de muren en op het plafond van uw wijnkelder isolatie aanbrengen die niet vochtgevoelig is. In oudere gebouwen mag u de muren die op de vloer aansluiten niet isoleren: zij helpen de vochtigheidsgraad immers perfect op peil te houden.

Het alternatief

Kan u niet over een wijnkelder beschikken, dan kan u een wijnkast in huis halen. Daarin kan uw wijn perfect rijpen, bij een stabiele temperatuur en vochtigheidsgraad. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over het vroegtijdig oud worden van uw wijn. Er is behoorlijk aan het ontwerp gesleuteld en u kan kiezen uit een heel aantal verschillende modellen. U vindt dus zeker een kast die biedt wat u zoekt, en dat zonder afbreuk te doen aan uw interieur. Weeg de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af als u op zoek gaat naar de beste wijnkelder tegen de beste prijs. Een bezoekje aan de talloze websites voor onlineshoppen of aan een wijnbeurs in de ene of andere Belgische stad kan u heel wat nuttige informatie opleveren. In afwachting van de grote wijnbeurzen geven wij u alvast enkele tips mee die u bij het maken van uw keuze kan laten doorwegen:

Voor dagelijkse degustatie

Investeer in een compact model dat de wijn op de juiste temperatuur brengt, zodat u hem daarna correct kan schenken. Er bestaan wijnkasten van minder dan 60 cm breed. Dankzij die beperkte afmetingen passen ze in elke goed uitgeruste keuken. Voor een kast van meer dan 60 cm breed heeft u een aparte ruimte nodig

Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Geef de voorkeur aan modellen met een grotere inhoud. U kan ze afsluiten met een deur in roestvrij staal of glas, waardoor ze ook passen in de meest moderne keuken. Let op: dergelijke kasten zijn vrij omvangrijk. Voorzie dus voldoende ruimte.

Multizones, glazen deur of volle deur?

Indien u een aantal lekkere wijnen binnen handbereik wil bewaren, volstaat een wijntemperatuurkast. Haal de fles die u wil proeven één uur vooraf uit de kast om ze te laten chambreren. Multizonekasten bieden u de mogelijkheid om wijnen op verschillende temperaturen te bewaren. De “koelcompartimenten” zijn bedoeld voor wijnen die u onmiddellijk kan drinken. Puristen zullen u aanraden te kiezen voor een volle deur, aangezien die elke lichtinval in de wijnkast verhindert. Kiest u toch voor een model met een glazen deur, controleer dan of het glas tegen uv-stralen werd behandeld. Geniet van uw glaasje wijn …

Extra: Wijnkelders worden polulair

Wijnkasten zijn een handige oplossing voor het opslaan van bewaarwijnen. Specialisten zoals EuroCave, krijgen momenteel steeds meer concurrentie van grote merken voor huishoudtoestellen (zoals: Liebherr of Gaggenau). Vanuit hun ervaring met koelinstallaties pakken zij uit met oplossingen tegen meer haalbare prijzen. Compacte modellen, temperatuur- en bewaarkasten passen tegenwoordig ook in inbouwkeukens. Gezien hun beperkte inhoud, blijven ze echter een zware investering.

Tekst Valériane Munoz
Openingsbeeld © Realisatie door Bourgondisch Kruis

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels