Batibouw 2021 gaat de virtuele tour op

Batibouw 2021 gaat de virtuele tour op

Actualiteit, Nieuws

Voor de eerste maal sinds de oprichting in 1960 zal de Heizel in februari niet het decor vormen voor Batibouw. In het licht van de huidige gezondheidscrisis kiezen de organisatoren dit jaar namelijk noodgedwongen voor een virtuele editie om je in alle veiligheid van de nuttige info te voorzien. Om te achterhalen wat deze onuitgegeven formule precies inhoudt, spraken we - achter ons scherm - met Batibouw-directeur Frédéric Devos.

Hoe zal deze virtuele editie van Batibouw eruit zien?

Frédéric Devos: Net als bij de fysieke beurs hebben we ons eerst de vraag gesteld hoe we bedrijven en consumenten ook nu vlot met elkaar in contact konden brengen. Het online platform werd dan ook zo ontwikkeld dat bezoekers op basis van hun interesses snel antwoorden kunnen krijgen op hun vragen. De bedrijven krijgen van hun kant de kans om zich online voor te stellen en tijdens de openingsuren staan hun vertegenwoordigers klaar voor de bezoekers.

Voor wie is deze editie bedoeld?

Devos: Sommige van onze acties zijn bestemd voor professionelen, maar we mikken vooral op consumenten met concrete bouw-, renovatie- of inrichtingsplannen. Zij hebben vaak nog heel wat vragen over de uitvoering van hun project, de keuze van de materialen of technieken, het opstellen van hun budget op basis van offertes enzovoort. De mogelijkheid die we bieden om welbepaalde merken te contacteren, veronderstelt wel dat de bezoeker al relatief goed weet wat hij zoekt. We willen uiteraard nog altijd inspireren, maar het vormt niet de kern van deze digitale editie.

Welke informatie kunnen bezoekers vinden op het platform?

Devos: Met 3D-modellen van afgewerkte woningen en appartementen bieden we inspiratie, maar de essentie van het platform bestaat uit een selectie van de meest pertinente content van de deelnemende merken. Zo zullen de bezoekers toegang krijgen tot foto’s, video’s, commerciële documentatie of technische fiches, afhankelijk van wat de bedrijven ter beschikking stellen. Net als bij een fysieke beurs bepalen de exposanten welke info ze willen delen. Bezoekers kunnen op drie manieren contact leggen: via de chat, een videogesprek of een afspraak op een online kalender. Wanneer en hoe ze contact opnemen met een bepaald bedrijf bepaalt de bezoeker altijd zelf.

Als ik een klassieke beurs bezoek, krijg ik een plan om mijn weg te vinden in het ruime aanbod. Hoe zal dat gaan bij deze virtuele editie?

Devos: Op onze website vind je enerzijds de volledige lijst van de deelnemende bedrijven en merken. Anderzijds zal een virtuele assistent via een aantal vragen peilen naar de interesses van de bezoeker en hem of haar op basis daarvan leiden naar de merken of de producten die het best beantwoorden aan de verwachtingen. Dit is de grote nieuwigheid van deze editie. Via de zoekfunctie zal je op het platform ook naar een specifiek product kunnen zoeken, of alle merken kunnen opzoeken die in een bepaalde sector actief zijn. Daarnaast zal je uiteraard het programma kunnen bekijken van de informatiesessies die we tijdens de beurs voorzien.

Hoe kan ik mijn bezoek het best voorbereiden?

Devos: Alle deelnemers en de praktische informatie staan al op www.batibouw.com. Verder kan je, net als bij een gewone beurs, alle plannen en documenten (lastenboeken, meetstaten van de geplande werken, foto’s…) al voorbereiden, zodat je die tijdens de beurs vlot kan delen met de bedrijven van je keuze.

Kan ik het platform verschillende keren bezoeken?

Devos: Zeker. Je kan de virtuele beurs zoveel bezoeken als je wil. Dat kan op twee manieren: tijdens de ‘openingsuren’ (zie kader) of erbuiten. Net als tijdens de fysieke beurs zullen medewerkers van de deelnemende bedrijven tijdens de openingsuren klaarstaan om vragen te beantwoorden. Erbuiten kan je op het platform op elk moment webinars en documenten bekijken, documentatie downloaden of een afspraak aanvragen. Het platform blijft overigens toegankelijk tot eind maart.

Is het de bedoeling dat deze virtuele editie een vervolg krijgt?

Devos: Het is uiteraard niet onze bedoeling dat de digitale editie de fysieke beurs zal vervangen, maar ze vormt wel een mooi alternatief in dit bijzondere jaar. Anderzijds hadden we de digitalisering van onze activiteiten al voor de gezondheidscrisis ingezet. Vanaf 2022 zullen beide versies dus naast elkaar bestaan, met nieuwe functies voor de virtuele versie, waaronder de mogelijkheid om een deel van de informatie het hele jaar door beschikbaar te stellen in plaats van enkel tijdens de beurs zelf. De eerste plannen zijn er en we kijken uit naar de reacties op deze editie om voor 2022 een gecombineerde editie uit te werken.

Om toegang te krijgen tot de virtuele beurs zal ik nogal
wat persoonlijke gegevens op de website moeten ingeven. Hoe garanderen jullie dat mijn gegevens niet aan andere bedrijven worden doorgegeven?

Devos: We hechten veel belang aan de GDPR-regelgeving (AVG – Algemene Verordening Gegevensbescherming). We hebben dan ook alles in het werk gesteld om gegevens van bezoekers op een correcte manier te verwerken. Bij de registratie wordt elke bezoeker gevraagd of we zijn persoonlijke gegevens mogen delen met de deelnemende bedrijven. Externe marketingdoeleinden vallen daar niet onder. We lieten intussen ook al checken of alles op het platform wettelijk in orde is. Net als op de fysieke beurs zullen bezoekers daarnaast hun gegevens kunnen delen met exposanten zodat die achteraf een offerte en/of documentatie kunnen bezorgen.

Hoeveel kost een virtueel bezoek? 

Devos: We hebben er bewust voor gekozen om het platform gratis te houden. Ten eerste omdat online informatie in de meeste gevallen sowieso gratis wordt aangeboden. Ten tweede is het deze keer niet onze doelstelling om inkomsten te genereren, maar wel om zo veel mogelijk bezoekers en bedrijven met elkaar in contact te brengen. Het is ook onze manier om onze exposanten te bedanken voor hun vertrouwen.

Praktisch
> De virtuele editie van Batibouw gaat door van zaterdag 27 februari tot en met dinsdag 7 maart, van 10 tot 19 uur, met een nocturne tot 21 uur op donderdag 4 maart
> Na de beurs blijft alle informatie van de exposanten tot eind maart online beschikbaar
> Na aanmaak van een bezoekersprofiel is de toegang tot het platform volledig gratis
> Meer info op www.batibouw.com


Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels