‘Batibouw goes digital’: domotica kent enorme opmars

Connectiviteit en domotica

De laatste jaren zagen we al in ons Paleis 9 dat domotica meer en meer mensen aantrekt en dat het al lang niet meer gaat om iets dat enkel de meest gegoeden interesseert om het comfort van de woning te verhogen.

We zien vandaag dat het mogelijk is om meerdere en verschillende toepassingen met één afstandsbediening te bedienen. Protocollen van gegroepeerde fabrikanten laten toe om alle gemotoriseerde elementen in de woning – zoals het dakvenster, de garagepoort, de rolluiken, zonwering – draadloos te beheren met één afstandsbediening of mobiel toestel. En ook in Paleis 12 zien we dat de verwarming en thermostaten meer en meer worden bediend met een centrale besturing – als het kan ook van op smartphone of tablet – en op die manier ook energie te besparen.

Op BATIBOUW 2015 zien we al digitale toepassingen die nog verder gaan dan het programmeren of van op afstand bedienen van elektrische toestellen of verlichtingspunten. Denk maar aan een bad dat men met de smartphone kan laten vollopen en op temperatuur houden, een intelligente koelkast die zijn eigen inhoud registreert en in contact staat met de boodschappenlijst op je mobiele toestel of wat te denken van kleine kokertjes die een digitaal signaal sturen wanneer je muizen in huis hebt?

Dankzij IoT-technologie, wat staat voor Internet of Things, kunnen elektrische toestellen de omgeving monitoren, statussen doorgeven, instructies ontvangen of data van sensoren interpreteren en zelfstandig acties ondernemen. Deze evolutie is nog maar net begonnen en lijkt nog lang niet aan zijn eindpunt toe te zijn. Concreet wil dit zeggen dat we niet langer zelf alles moeten programmeren en optimaliseren: het huis doet het werk voor ons. Toch benieuwd hoe dit verhaal zich zal ontwikkelen en wat ons op BATIBOUW 20xx nog allemaal te wachten staat.

Geert Maes, General Manager Batibouw

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels