“Batibouw is mooie indicator van belang van bouwsector in België”

Nieuws

Het laatste weekend van Batibouw 2015 is van start gegaan. Geert Maes, de organisator van de bouwbeurs, geeft zijn tips en advies mee voor kandidaat-bouwers.

Hoe is het gesteld met de bouwsector?

“Ik ben geneigd tot voorzichtig optimisme. Vooral renovatie heeft de wind in de zeilen, met een structurele groei als gevolg. Bovendien is de rente historisch laag, waardoor 2015 een uitstekend moment is om te investeren.”

“Het blijvende succes van Batibouw is voor mij een mooie indicator van het unieke belang van de bouwsector in ons land. Sinds 2000 zijn alle paleizen vol. Dat is een grootse prestatie, want we zijn de enige beurs die alle hallen van de Brussels Expo inpalmt. Dat komt neer op 120.000 vierkante meter beursvloer, elk jaar opnieuw. Het is ook alleen in België dat consumenten de mentaliteit hebben om zelf hun verwarmingsketel of baksteen te kiezen.”

Wat zijn de uitdagingen?

“Jonge mensen hebben het vaak moeilijk om een lening te krijgen, doordat de banken een hogere eigen inbreng vragen. Batibouw is hét moment waar de schijnwerpers op de hele bouwsector gericht zijn, dus was het logisch dat dit onderwerp op de beursvloer druk werd besproken. Batibouw wil een katalysator zijn en een platform waarop bepaalde punten op de agenda kunnen worden gezet. Hopelijk kunnen we nu verder doorgaan op het momentum dat de beurs heeft geboden.”

“Een tweede uitdaging die ik er wil uitpikken is het energiezuiniger maken van onze woningen. Europa legt ons op om tegen 2021 enkel nog bijna-energieneutrale nieuwbouw te plaatsen. Maar wat met de miljoenen bestaande woningen die ooit een renovatie moeten ondergaan? België telt een paar miljoen woningen, maar heel wat daarvan zijn veertig tot vijftig jaar en ouder, en zijn dus niet of slecht geïsoleerd. Ondanks de beperking van bepaalde overheidssubsidies is het potentieel nog enorm. Wie op een intelligente manier renoveert blijft een uitstekende zaak doen, aan die basis verandert uiteindelijk niets. Vele particulieren zien echter door het bos soms de bomen niet meer.”

Heeft u tips voor jonge bouwers?

“Voor wie wil renoveren is slim omgaan met het beschikbare budget en faseren daarom meer dan ooit de ‘way to go’. De juiste renovaties in de juiste volgorde doen dus. Wie een gebrekkige dak- en muurisolatie heeft, weet meteen waar te beginnen. Men hoeft het allemaal niet ingewikkelder te maken dan het is. Ook dubbele of driedubbele beglazing en een nieuwe verwarmingsketel zijn investeringen die zich op een relatief beperkte termijn terugverdienen. Bovendien wordt het huis zo op termijn ook meer waard. Met ons beursthema ‘start to renovate’ wilden we echt iets wakker maken bij de mensen. Stel die renovatie niet langer uit, er aan beginnen is de boodschap. Goed om te noteren ook dat renoveren meer is dan alleen energiebesparing. Uit een enquête van Batibouw blijkt dat comfort bij het merendeel van de particulieren centraal blijft staan. Een kleine of grote upgrade van de keuken of de badkamer blijft daarom bijzonder populair.”

“Ook voor de enthousiaste bouwers moet verstandig omgaan met het beschikbare budget centraal staan. Denk eerst goed na over wat je wil en waar je prioriteiten liggen. Pas daarna kan je weldoordachte keuzes maken. Bouwen is echter niet alleen pure ratio, zeker niet voor de Belg. Het huis moet ook een thuis zijn, een plek waar je je kan ontspannen en je goed kan voelen. Kies dus met je hersenen en met je hart. Net die combinatie maakt de bouwsector voor mij zo mooi.”

(RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels