Batibouw overtreft de verwachtingen

Nieuws

Ongeveer 337.000 mensen zijn de voorbije elf dagen afgezakt naar Brussels Expo om een bezoek te brengen aan Batibouw. Daarmee doet de bouwbeurs het net iets beter dan vorig jaar, toen 333.000 bezoekers werden geteld.

Ongeveer 337.000 mensen zijn de voorbije elf dagen afgezakt naar Brussels Expo om een bezoek te brengen aan Batibouw. Daarmee doet de bouwbeurs het net iets beter dan vorig jaar, toen 333.000 bezoekers werden geteld.

De organisatoren tonen zich in een persbericht erg tevreden over de opkomst. “De laatste elf dagen is gebleken dat de Belg nog steeds geboren wordt met een baksteen in de maag”, luidt het. De beurs had dit jaar drie centrale thema’s: “van energiebesparing tot hernieuwbare energie”, “(ver)bouwen = slimme investering” en “kleur je thuis”

Ook volgens Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw, is er op de bouwbeurs Batibouw meer belangstelling genoteerd dan eerst werd verwacht. Vooral leveranciers en installateurs tekenden meer bezoekers op.

“Voor de Batibouw-editie van dit jaar waren de standhouders bijzonder ongerust omwille van de economische crisis. Maar uiteindelijk is de belangstelling best meegevallen. De belangstelling ligt in ieder geval hoger dan bij de start van Batibouw werd gevreesd”. Dat blijkt uit een rondvraag van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) bij een aantal standhouders.

Dak- en gevelisolatie

Bovendien blijkt daaruit een duidelijk verschil tussen de woningbouwers en de leveranciers en installateurs van bouwproducten. Bij de woningbouwers waren er minder contacten dan vorig jaar maar bij de leveranciers en installateurs waren er juist meer, zo blijkt. Bovendien waren de contacten erg concreet, zij verwachten at de projecten van hun bezoekers op korte termijn, dus binnen één tot drie maanden, zullen worden gerealiseerd.

Op het vlak van duurzaam bouwen was er vooral veel interesse voor isolatie, niet alleen voor dakisolatie maar ook steeds meer voor gevelisolatie. “Gezien de stijgende publieke belangstelling is het belangrijk dat de Vlaamse overheid de na-isolatie van gevels in de toekomst sterker zou ondersteunen dan nu het geval is. Duurzame en energiebesparende renovatiewerken worden in belangrijke mate gestimuleerd door de beschikbare premies”, zo verluidt bij de VCB.

Zonnepanelen

Ook de interesse voor zonnepanelen blijft ondanks de lagere vergoeding voor de groenestroomcertificaten levendig. De lagere aankoopprijzen en de hogere rendementen compenseren volgens de bouwconfederatie immers de verlaagde overheidstussenkomst. Ook voor inrichtingen voor HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) die verwarming, ventilatie en koeling optimaal op elkaar afstemmen waardoor de energiefactuur zo laag mogelijk blijft, bestond veel interesse.

Ook volgens beursorganisator Geert Maes bleek vooral het thema energiebesparing en hernieuwbare energie een schot in de roos. Batibouw bezette dit jaar alle 13 hallen van Brussels Expo, en bood zo plaats aan bijna 1.000 exposanten.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels