Batibouw sluit succesvolle professionele dagen af

Nieuws

Naar goede gewoonte opende Batibouw met twee professionele dagen. Mensen uit de bouwsector werden verwelkomd om, samen met de pers, de vele informatieve standen te ontdekken en persconferenties bij te wonen. Om de professionele dagen af te sluiten werden een aantal exposanten beloond met een Communication Award.

Batibouw staat dit jaar in het teken van energiezuinigheid en betaalbaarheid, maar ook een klein beetje van de politiek, niet onlogisch gezien de verkiezingen steeds dichterbij komen. Op de eerste twee dagen van de beurs werd dan ook volop gereflecteerd over heel wat actuele thema’s, denk maar aan de toekomst van de woonbonus, energiezuinigheid of digitalisering.

De Vlaamse ministers Muyters en Bourgeois stelden in dit licht het project digitale bouwaanvraag (kortweg ‘DBA’) voor, dat de informatie-uitwisseling tussen alle mogelijke actoren bij het bouwaanvraagproces digitaliseert en stroomlijnt. Van de aanvraag (burger/architect/ onderneming) tot en met de statistische verwerking van de verschillende gegevens en de eventuele uitvoering van de werken. De status van een dossier kan digitaal worden opgevolgd. Ook de uiteindelijke beslissing verloopt digitaal.

Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Energie, opende dan weer de stand ‘Klaar voor de Energy Experience?’, die aan de hand van eenvoudige, ludieke experimenten de bezoekers trachtte te overtuigen van alle voordelen van passiefbouw en hoge energieprestaties.

Ook op het BouwForum van de Confederatie Bouw was de politiek niet ver weg. Het verkiezingsjaar 2014 is dan ook cruciaal voor de sector, getuige ook de vakbondsmanifestatie die aan het evenement voorafging. De partijvoorzitters van CD&V, Groen, Open VLD, N-VA, cdH, Ecolo, MR en PS tekenden present op een geanimeerd debat, waarbij sterk de focus gelegd werd op betaalbaarheid, ook één van de thema’s van deze Batibouw. Heel wat knopen zullen na de verkiezingen moeten worden doorgehakt, denk maar aan de mogelijke aanpassing van een aantal fiscale maateregelen zoals de woonbonus, een heet hangijzer waarover niet iedereen het eens is, en waarover het laatste woord duidelijk nog niet is gezegd. De politici prezen wel bijna unaniem het initiatief van een aantal banken, die goedkopere leningen toestaan aan projecten die de nadruk op energiezuinigheid leggen, gezien zij op termijn voor een blijvende meerwaarde zorgen.

Communication Awards
Communicatie is voor bedrijven van aanzienlijk belang om zichzelf en hun producten op de markt te profileren. Door hun deelname aan Batibouw zetten de exposanten reeds een stap in de goede richting om de naambekendheid van hun firma te versterken. Om de exposanten die het maximum uit hun beursdeelname halen voor hun inzet te feliciteren, worden naar jaarlijkse gewoonte de Communication Awards uitgereikt. De jury bestaat hierbij uit professionals uit de beurs- en communicatiesector. Tijdens de exposantencocktail werden de winnaars van de verschillende categorieën bekend gemaakt:

Het bedrijf Argenta (Paleis 3 – stand 417) werd beloond met een Communication Award voor de meest efficiënte beurscommunicatie voor standen groter dan 70 m². De andere genomineerden waren Beko-Asogem (Paleis 11 – stand 402), Geberit (Paleis 7 – stand 107) en Verelst (Paleis 8 – Stand 134). In de categorie standen kleiner dan 70 m² werd Antargaz (Paleis 12 – Stand 407) tot unanieme winnaar uitgeroepen.

De prijs voor de beste productpresentatie werd uitgereikt aan One Smart Control (Paleis 9 – Stand 210) in de categorie exposanten met een stand kleiner dan 70m². Tende-intres (Paleis 3 – Stand 220) en Aquarium-3-Vision/Duffel Coating (Paleis 3 – Stand 423) waren de andere genomineerden.

Carrières du Hainaut (Paleis 6 – Stand 317) ontving de eerste prijs in de categorie exposanten met een stand groter dan 70m². Nelissen Bricks (Paleis 5 – Stand 511), Izen Energy Systems (Paleis 10 – Stand 013) en Quick-Step (Unilin) (Paleis 6 – Stand 219) staken de andere nominaties op zak.

Build-IT

Met het einde van de professionele dagen, loopt meteen ook Build-IT af. Deze beurs-in-een-beurs, die plaatsvond tijdens de professionele dagen van Batibouw, liet bouwprofessionelen toe om de meest vernieuwende hard- en software te ontdekken.

In de bouwsector neemt het strategische belang van computertechnologie immers razendsnel toe. De sector is volop in beweging: bouwen moet steeds slimmer, duurzamer en efficiënter. Ook de regelgevingen en de marktomstandigheden zijn aan voortdurende wijzigingen onderhevig. Nieuwe technologieën, die op Build-IT te ontdekken waren, helpen hierop inspelen.

Onder meer nieuwe professionele CAD- en BIM-programma’s voor ontwerpers en tekenaars worden voorgesteld. De steeds krachtigere 3D-gereedschappen, grotere flexibiliteit en verdiepte visualisatietools sprongen daarbij het meest in het oog.

Daarnaast vielen ook multifunctionele printers met afdruk-, scan- en kopieerfunctionaliteit in A0-formaat op. Deze laten toe dat projecten eenvoudigweg vanuit de cloud geopend en geprint kunnen worden.

Er bestaat dus geen twijfel meer over het feit dat mobiel werken bij vele bouwbedrijven hoog op de agenda staat. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat informatie sneller en eenvoudiger kan worden gedeeld, hetgeen heel wat tijdswinst oplevert. Maar ook op het domein van de boekhouding, datamanagement en de administratie heeft men door het gebruik van moderne technologieën al snel een stapje voor.

(rdm)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels