Bedien je verwarming vanop afstand

Bedien je verwarming vanop afstand

Centrale verwarming, Connectiviteit en domotica, Energie, Interieur

In grote gezinnen wisselt het gebruik van de ruimtes constant. Daarom is het voordelig om je verwarming vanop afstand te kunnen regelen. Dit zijn de mogelijkheden.

Programmeren moet dan niet per week, maar per dag kunnen gebeuren, of zelfs op het moment zelf. Flexibiliteit is hier het sleutelwoord en het regelsysteem moet continu werken om op alle mogelijke onvoorziene scenario’s in te kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan een last minute uitnodiging voor een etentje of een werkdag die twee uur later eindigt. Aangezien verwarmen dan geen zin heeft, is het evident dat je de regeling vanop afstand moet kunnen bijstellen.

Het verschil tussen een ‘gestuurde’ regeling en een standaardregeling zit in de mogelijkheid om informatie over de temperatuur in huis online op te halen en vanop afstand tussen te komen in de regeling van je verwarmingssysteem. Op die manier kan je de verwarming altijd hoger of lager zetten, ook wanneer je niet thuis bent. Verschillende systemen gebruiken ook de locatie van je smartphone om de verwarming in te schakelen wanneer je naar huis rijdt of uit te schakelen wanneer je de deur achter je hebt dichtgetrokken.

De overdracht van deze informatie gebeurt via het internet of 4G. De gewenste temperatuur wordt dan aan het regelsysteem doorgegeven. Een overzicht van de mogelijkheden.

Aan/uit

De eerste optie is de meest evidente: de verwarming in- of uitschakelen via een geconnecteerde kamerthermostaat (dus verbonden met het internet). Deze thermostaat regelt de brander en/of de circulatiepomp van de verwarmingsketel volgens een alles-of-nietsprincipe: aan of uit. Deze eenvoudige oplossing is makkelijk in gebruik, maar niet echt efficiënt.

Watertemperatuur

De tweede optie is een preciezere regeling van de verwarming door op afstand de gewenste temperatuur in het verwarmingscircuit aan te passen. Het voordeel daarvan is dat je de temperatuur van het water dat in het circuit stroomt, en de warmte die door de radiatoren wordt afgegeven continu kan bijsturen via de driewegkraan die het water van de vertrek- en retourleidingen mengt. Deze oplossing is efficiënter.

Thermostaatkranen

De derde optie is het individueel aansturen van geconnecteerde thermostaatkranen. Zo kan je de temperatuur ruimte per ruimte wijzigen. In tegenstelling tot de vorige oplossingen, heeft dit geen invloed op de watertemperatuur in het verwarmingscircuit. In de plaats daarvan wordt het waterdebiet in de radiatoren bijgestuurd.

Gecombineerde oplossing

De laatste oplossing is de combinatie van de verschillende opties, waarbij je zowel de werking van de verwarmingsketel (aan/uit) als de watertemperatuur in het circuit en de thermostaatkranen vanop afstand kan bijsturen. Deze complexe oplossing is niet alleen de meest efficiënte, ze zorgt ook voor het hoogste comfort en de grootste besparing op je energiefactuur.

Tekst Gérard Kaiser
Beeld Viessmann

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels