‘Begin met een kleine woning en bouw later uw droomwoning’

‘Begin met een kleine woning en bouw later uw droomwoning’

Nieuws

"Wacht niet met bouwen tot u uw droomwoning kan betalen", dat is het advies dat notaris Maarten Duytschaever meegeeft aan kandidaat-bouwers op Batibouw.

De notaris speelt voornamelijk een belangrijke rol bij het verkopen of verkopen van een woning. Strikt gezien heeft de notaris niet echt een rol bij het ‘bouwen van een woning’. De notaris zal echter in het begin van het proces een grote rol krijgen indien er een grond moet aangekocht worden. Wie een huis bouwt moet ook meteen denken aan later. Van wie zal het huis zijn? Hoe gaan we de eigendom verdelen? Wat als we kinderen hebben? De notaris komt dus met andere woorden niet tussen bij de formaliteiten van het bouwen zelf, maar speelt wel een grote rol als het gaat over de gevolgen van deze nieuwe eigendom.

Er zijn namelijk belangrijke financiële en juridische gevolgen verbonden aan het kopen of verkopen van een woning. Zo kan de notaris oa. hulp bieden omtrent de hypothecaire lening, energieprestatiecertificaten, huurovereenkomsten of recht van erfpacht.

Hoeveel kost een notaris dan? Het honorarium van de notaris bij verkoop uit de hand van een woning is bepaald bij Koninklijk Besluit, maar alle kosten kunnen via deze module (http://www.notaris.be/rekenmodule_aankoop.php) snel en eenvoudig berekend worden. Op die manier krijgt u een idee hoeveel het u zal kosten.

“Begin klein”

Als kenner van de bouw- en vastgoedmark is de notaris ook de geschikte persoon om advies te geven aan kandidaat-bouwers. “Als ik één tip mag geven is het om klein te beginnen. Wacht niet met bouwen tot je je droomwoning kunt betalen”, zegt notaris Maarten Duytschaever.

“Als je op jonge leeftijd een kleinere woning koopt of bouwt en daarbij zoveel mogelijk werk zelf doet, zal je bij de verkoop van die woning een mooie winst opstrijken. Die winst kan je dan gebruiken om later je droomwoning te realiseren”, aldus Maarten.

Ten slotte geeft hij nog mee dat er bij de aankoop van een eerste woning-hoofdverblijf enkele wettelijke kortingen voorzien zijn. “De Vlaamse wetgeving voorziet bijvoorbeeld een regel die ervoor zorgt dat betaalde registratierechten op het eerste hoofdverblijf gerecupereerd kunnen worden bij de aankoop van het tweede hoofdverblijf. Zeker interessant in dit scenario.”

(RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels