Begin vandaag nog aan jouw ‘futurfantastische’ verbouwing met Start2Renovate

Bouwmethodes

Vorig jaar renoveerde de groep Saint-Gobain met het project Futurfantastic.be een woning uit het Antwerpse tot een bijna-nulenergiewoning. Om (kandidaat-)verbouwers te begeleiden in hun verbouwtraject naar een energiezuinige woning, lanceert de groep nu de website www.Start2Renovate.be

Naast het concrete modelvoorbeeld van de Futurfantastic.be-renovatie, vind je er alle info die je nodig hebt om ook jouw woning, ruimte per ruimte en stap voor stap, te renoveren tot een huis waarin het comfortabel toeven is en de energiefactuur drastisch omlaag gaat. Wie op de website onverhoopt toch geen antwoord zou vinden op een specifieke renovatievraag, kan terecht op de Start2Renovate-Facebookpagina.

Jouw energiezuinige renovatie

Isoleren, glas of schrijnwerk vervangen, zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen… Er zijn heel wat manieren om het energieverbruik en je CO2-uitstoot drastisch te verminderen, je wooncomfort te verhogen en het energieprestatiecertificaat – en dus de waarde – van je woning te verbeteren.

Om verbouwers te stimuleren om energiezuinige renovatiemaatregelen te treffen en hen hierbij te helpen, lanceert de groep Saint-Gobain (Gyproc, Isover, Saint-Gobain Glass en Weber) in samenwerking met Daikin, Velux, Sigma en Reynaers nu de website www.Start2Renovate.be.

Wie op die site één of meerdere van de tabs ‘dak en zolder’, ‘ramen en glas’, ‘muren en wanden’, ‘plafonds’, ‘vloeren’, ‘technieken’ en ‘afwerking’ aanklikt, krijgt op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, op welke premies en steunmaatregelen men een beroep kan doen en waar verdelers en plaatsers te vinden zijn. Wie nog meer te weten wil komen over bepaalde oplossingen kan er ook bijkomende documentatie downloaden.

Advies én voorbeeld

www.Start2Renovate.be beperkt zich trouwens niet alleen tot praktische info en advies, maar kan meteen ook het goede voorbeeld geven. Vorig jaar lieten de initiatiefnemers namelijk een fictief koppel ‘Jan en Marie’ een modale en erg verlieslatende woning in het Antwerpse renoveren tot een bijna-nulenergiewoning. Verbouwers konden dit hele renovatieproces ‘in real time’ en ‘in real life’ volgen op de www.futurfantastic.be-website en de futurfantastic-Facebookpagina met blogposts en filmpjes.

Vanuit de vernieuwde website www.Start2Renovate.be kan de surfer vanuit elk van de webonderdelen doorclicken naar de posts en leerrijke filmpjes die in het kader van Futurfantastic.be gerealiseerd zijn om concreet na te gaan hoe ‘Jan en Marie’ de energiezuinige renovatiemaatregel in kwestie hebben aangepakt en er een ‘in real life’-voorbeeld aan te nemen.

Wie bijvoorbeeld zelf de handen uit de mouwen wil steken en zijn buitenmuren wil isoleren met een isolerende voorzetwand, kan meteen bekijken hoe Jan & Marie die werken hebben uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor na-isolatie van buitenmuren in de spouw, voor dakisolatie, voor isolatie van vloeren, voor de keuze van goed isolerend glas en schrijnwerk, over de juiste technieken tot de meest aangewezen afwerkingsmaterialen.

Begin eraan!

Het Futurfantastic.be-project van ‘Jan & Marie’ was een ‘modelrenovatie’ van een enorm energieverslindende woning, een vrijstaande woning met drie verdiepingen dan nog wel, waarbij de ambities enorm hoog lagen. De woning scoort na de renovatie op energetisch vlak zelfs beter dan de norm voor nieuwbouw vanaf 2021.

Met ‘Start2Renovate’ willen de groep Saint-Gobain en hun partners verbouwers niet per se diezelfde ambitieuze doelstellingen opleggen, maar wel duidelijk het signaal geven dat het dringend tijd wordt om ‘gewoon aan je verbouwing te beginnen’. Met doe-het-zelfwerk kan heel wat bespaard worden op het renovatiebudget en natuurlijk hoeft ook niet alles in één keer te gebeuren. Maar begin sowieso met het beperken van de energievraag van je woning door goed te isoleren. Pas in een later stadium – als er meer tijd of meer budget is – kunnen hernieuwbare energiebronnen worden ingezet. De website www.Start2Renovate.be gidst je stap voor stap doorheen dit hele renovatieproces.

Start2Renovate op Facebook

Wie onverhoopt toch geen antwoord zou vinden op bepaalde renovatievragen op de www.Start2Renovate.be-website, kan terecht op de Start2Renovate-Facebookpagina. Daar gaan initiatiefnemers Isover (isolatie), Gyproc (gipssysteemoplossingen), Saint-Gobain Glass (hoogrendementsbeglazing), Weber (mortel), Daikin (warmtepompen), Sigma (verfsystemen), Velux (dakvensters) en Reynaers (aluminium schrijnwerk) vragen van verbouwers die hen gesteld worden posten en er het bijhorend antwoord bijzetten, zodat iedere verbouwer uit die FAQs kan leren.

Start2Renovate.be is net als Futurfantastic.be-project een initiatief van isolatiefabrikant ISOVER, Gyproc-gipssysteemoplossingen, hoogrendementsbeglazingsproducent Saint-Gobain Glass en mortelfabrikant Weber, en krijgt de steun van Reynaers aluminium, dakvensterfabricant VELUX, verfproducent Sigma en warmtepompproducent Daikin.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels