Belangrijk aandachtspunt bij woningaankoop: de elektrische keuring

Nieuws

Bent u van plan om een woning te kopen of staat u op het punt om het compromis te ondertekenen? Vergeet dan zeker niet de aandacht te vestigen op de elektrische keuring.

Sinds 1 juli 2008 is de eigenaar die zijn woning verkoopt verplicht om een elektrische keuring te laten uitvoeren. Bij de verkoop moet er dus een officieel en geldig rapport voorgelegd kunnen worden. De elektrische keuring is verplicht voor installaties die sinds 1 oktober 1981 geen wijzigingen hebben doorgemaakt en voor installaties die slechts gedeeltelijk werden aangepast sinds 1 oktober 1981, maar niet werden gecontroleerd.

Elektriciteit is namelijk een belangrijk aandachtspunt in de woning, aangezien een slecht onderhouden installatie onder meer electrocutie en brand tot gevolg kan hebben. De kosten van de keuring moeten gedragen worden door de verkoper. Wordt de installatie echter afgekeurd, dan zal de koper moeten instaan voor de veranderingen.

Termijn

Indien u als koper in het bezit bent van een elektrische keuring, dan blijft het keuringsrapport 25 jaar geldig. Hierbij moeten we wel de opmerking maken dat er in die 25 jaar dan geen wijzigingen gebeurden zonder dat ze gecontroleerd werden.

Belangrijke opmerking is de termijn waarbinnen de keuring moet afgeleverd worden. De wet stelt dat pas bij de ondertekening van de akte het keuringsrapport moet afgeleverd worden. Op dit moment is het al te laat voor de koper. Daarom is het belangrijk om als koper op uw strepen te staan en eventueel het keuringsbewijs als opschortende voorwaarde in het compromis op te nemen. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels