Belg besteedt gemiddeld 12.700 euro aan renovatiewerken

Belg besteedt gemiddeld 12.700 euro aan renovatiewerken

Nieuws

De renovatiesector blijft een sector met heel wat groei. In 2013 investeerde 41 procent van de woningeigenaren in een of meerdere renovatie-of herstellingswerken. In totaal gaat het om een bedrag van 12.700 dat mensen investeren in werken in de eigen woning. Heel vaak gaan ze ook niet lenen voor dit bedrag.

Voor de renovatie van de woning grijpt de Belg naar zijn spaarcenten en stapt hiervoor niet naar de bank voor een lening. In totaal zou het gaan om een bedrag van 12.700 euro. Dat blijkt uit een grootschalig renovatieonderzoek van het gespecialiseerde onderzoeksbureau Essencia.

Deze resultaten werden voorgesteld door Essencia tijdens een seminarie met heen heel aantal professionelen uit de bouwsector. Daarnaast maakte Johan Van Gompel, hoofdeconomist bij KBC Group, een analyse van de huidige bouwconjunctuur en de verwachtingen op middellange termijn. Prof. Dr. Johan Albrecht bracht zijn visie over de koppeling van de huisvestingsmarkten en de impact van de recente beleidsmaatregelen, zoals het afschaffen van de woonbonus.

Renoveren zit in de lift

Op korte termijn blijkt dat mensen steeds vaker de eigen woning gaan renoveren. Afgelopen jaar voerde 41 procent van de Belgische woningeigenaren één of meerdere renovatie- of herstellingswerken uit aan zijn woning. In 2012 was dit 36% en in 2011 nog maar 27%. Ook het aantal werken in zo’n renovatieproject zit in stijgende lijn. In 2013 realiseerden de verbouwers gemiddeld 2,4 werken, tegenover 2,2 in 2012 en 1,7 in 2011.

Maar wat laten woningeigenaren dan juist renoveren?

Uit het onderzoek blijkt dat Belgen vooral investeren in comfort en energiezuinigheid. De top vijf van de meest uitgevoerde werken omvat uitsluitend energiebesparende maatregelen en het vernieuwen van de badkamer. Hier is de volledige top vijf van de meest uitgevoerde renovatiewerken: verwarmingsketel, buitenschrijnwerk, elektrische installatie, dakisolatie en de badkamer.

Ook op vlak van comfort willen woningeigenaren investeren in de eigen woning. Bijna 70 procent van de ondervraagden wil in de komende vijf jaar werken uitvoeren in en rond de woning. Hierbij gaat de voorkeur uit naar: tuinaanleg, badkamer, buitenschrijnwerk, dakisolatie en buitenverharding.

Deze toekomstplannen indiceren dat de renovatiesector het nog een tijdje goed blijft doen. In 2011 gaf amper 53% van de eigenaren aan plannen te hebben, vandaag is dat nagenoeg 70%.

Wat mag dat kosten?

Gemiddeld besteedt de Belg 12.700 euro aan de verbouwing van zijn woning. De totaalprojecten nemen daarbij logischerwijs de grootste bedragen voor hun rekening. Lichten we de specifieke werken er uit, dan blijken het vernieuwen van het dak, het buitenschrijnwerk of het plaatsen van een zonneboiler de grote slokoppen in het budget te zijn.

Frappant bij deze uitgaven is dat 77% van de verbouwers niet leende voor zijn project. 8% heeft wel geleend. Deze groep had een gemiddeld besteed bedrag van 31.000 euro. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels