Belg brengt meer middelen in bij aankoop eigen woning

Nieuws

Het gebruik van eigen middelen bij de gemiddelde aankoop van een woning, appartement en villa is de afgelopen vijf jaar in België gestegen van 59.647 euro tot 98.579 euro, een toename met 65 procent.

Het gebruik van eigen middelen bij de gemiddelde aankoop van een woning, appartement en villa is de afgelopen vijf jaar in België gestegen van 59.647 euro tot 98.579 euro, een toename met 65 procent. Het aandeel van de eigen middelen in de aankoopkost steeg in die periode van 35 tot 44 procent. Dat blijkt uit een studie van kredietverstrekker Immotheker die in Leuven werd voorgesteld.

John Romain van Immotheker ziet drie redenen voor de toename van de eigen financiële inbreng, die overigens voor stabiliteit heeft gezorgd op de woningmarkt.

“Jongeren blijven veel langer thuis wonen waardoor ze meer kunnen sparen. In één op de zes gevallen wordt de woningaankoop bovendien financieel ondersteund door de ouders. Het spaargeld brengt ook nauwelijks nog iets op en wordt daarom eerder in de aankoop van een woning geïnvesteerd”.

Meer lenen

Ondanks de hogere eigen financiële inbreng moet er in vergelijking met vijf jaar geleden toch meer geleend worden. Het bedrag van de gemiddelde hypotheeklening steeg in de periode 2005-2010 van 109.010 euro tot 126.471 euro, een toename van 16,02 procent. Dat is het gevolg van de stijging van de gemiddelde woningprijzen met 40 procent.

In het eerste semester van dit jaar telde de Belg voor een woonhuis gemiddeld 177.775 euro neer, tegenover 127.194 euro in 2005. De huurprijzen stegen in die periode slechts met 10 procent.

Uit berekeningen van Immotheker blijkt desondanks dat een woning kopen op lange termijn nog steeds veel voordeliger is dan huren.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels