Belg heeft nog steeds baksteen in de maag

Immo, Nieuws

Ondanks de huidige economische situatie, blijven veel Belgen enthousiast over het verwerven van een eigen woning. Dat blijkt uit een onderzoek van Century 21.

Met 74 procent van de Belgische bevolking die zich eigenaar van een huis of appartement mag noemen, bevindt België zich in de kopgroep van West-Europa wat betreft woningbezit. Toch is er een daling merkbaar in vergelijking met twee jaren toen dat percentage nog 78 procent bedroeg. Er duiken dus signalen op die aangeven dat ‘eigenaar zijn’ in de toekomst niet meer voor elke Belg weggelegd zal zijn.

Zo bemoeilijken de dalende koopkracht en de terughoudende houding van financiële instellingen steeds vaker de toegang van kandidaat-kopers tot de eigenaarsmarkt. Verder speelt ook het sneltempo waarmee de Belgische bevolking aangroeit een rol. Door deze snelle groei zullen gronden en betaalbare woongelegenheden in de toekomst schaarsere goederen worden. Ten slotte beïnvloedt uiteraard ook de economische crisis het aantal eigenaars.

Toch moet deze gegevens genuanceerd worden, blijkt uit een bevraging van Century 21. Zo gaven bijna negen op de tien jongeren aan voor hun dertigste een eigen woning te willen kopen. Bovendien zijn zowat 1 op 5 actieve Belgen (1,5 miljoen op 7 miljoen) vandaag via allerlei kanalen actief op zoek naar vastgoed.

De historisch lage rentevoeten en creatieve oplossingen zoals lenen bij familieleden bieden voor sommige kandidaat-kopers een oplossing. Ook moderne bouwstijlen zoals duowoningen en kangoeroewoningen openen de deur tot de eigenaarsmarkt voor tal van kandidaat-kopers. Tot slot kan ook het huidige woelige beursklimaat een stimulans zijn voor de eigenaarsmarkt: daar waar Belgen vroeger hun geld investeerden in aandelen op de beurs, wenden sinds kort een groeiend aantal privé-beleggers zicht tot de vastgoedmarkt.

De Belgische eigenaarsmarkt mag dan wel veranderd zijn, de Belg blijft een voorkeur hebben om eigenaar te zijn van een woning. “De dalende koopkracht en terughoudende houding van financiële instellingen hebben een invloed op de toekomstige eigenaarsmarkt. Toch hoeft dit ons niet pessimistisch te stemmen: de Belgische eigenaarsmarkt is veerkrachtig dankzij onder andere de stijgende mobiliteit van Belgen op de vastgoedmarkt en de typische Belgische baksteen- en eigenaarscultuur”, zegt Mathieu Verwilghen van Century 21. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels