Belg wil energiezuinig droomhuis

Duurzaam bouwen, Immo, Nieuws

Bijna de helft van de consumenten die een huis bouwen of verbouwen, vinden de energiezuinigheid van de woning steeds meer het belangrijkste, na de ligging.

Bijna de helft van de consumenten die een huis bouwen of verbouwen, vinden de energiezuinigheid van de woning steeds meer het belangrijkste, na de ligging. Ook architecten denken dat kandidaat-bouwers/verbouwers binnen tien jaar de energiezuinigheid als hét belangrijkste criterium zullen beschouwen. Dat blijkt uit een enquête van ‘Ik ga Bouwen en Renoveren’.

“Opvallend is dat mensen almaar meer belang hechten aan duurzaamheid en energie-efficiëntie, en veel bergruimte in een woning. Dertig jaar geleden droomden mensen nog van een grote living met open haard, een luxueuze badkamer of een zwembad”, zegt Eric Cloes, hoofdredacteur van het blad.

Volgens de ondervraagde architecten vraagt 55 procent van de klanten al spontaan naar energiezuinig en duurzaam bouwen of renoveren. Zij denken dat mensen dat vooral doen om in de toekomst hun energiefactuur te drukken (91 pct). Slechts 41 pct doet dat omdat de milieu-impact te verminderen, denken architecten. Maar hoewel de energieprestatie van een woning almaar belangrijker wordt in de perceptie, is het bij de aankoop van een woning nu nog vaak geen onderhandelingsargument.

Slechts 5 procent van de consumenten kijkt prioritair naar de energieprestatie. Mensen kijken eerder naar de ligging (34 pct) en de prijs (25 pct). “Reden is dat het energieprestatiecertificaat nu nog een los document is, dat geen toekomstvisie geeft voor de energieprestatie van een woning. Beter is een energieaudit, waardoor je als koper weet wat je kan verbeteren aan welke prijs”, aldus Cloes, die verwacht dat zaken in die richting zullen evolueren. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels