Belgen betalen 16% meer voor gas en elektriciteit

Belgen betalen 16% meer voor gas en elektriciteit

Nieuws

Een Belgisch gezin betaalde in 2010 gemiddeld 292 euro meer voor gas en elektriciteit dan in 2009.

Een Belgisch gezin betaalde in 2010 gemiddeld 292 euro meer voor gas en elektriciteit dan in 2009. Dat schrijft L’Echo donderdag op basis van berekeningen van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG).

“Dat het die richting zou uitgaan, was te voorzien. De olieprijs bleef dit jaar stijgen. Met meer dan 91 euro is de prijs van een vat ruwe olie op zijn hoogste peil in twee jaar. De gasprijs volgt die van olie, maar dan met zes maanden vertraging”, is het commentaar van L’Echo.

Een gezin dat verwarmt met gas zou aan zijn elektriciteits- en gasfactuur 292 euro meer hebben uitgegeven dit jaar dan het jaar voordien, ofwel 16 procent meer dan eind 2009.

Recordhoogte

Als men echter vergelijkt met eind 2008, was de factuur dit jaar 13,37 procent goedkoper. De gezinnen bespaarden in 2009 gemiddeld 227 euro op hun jaarlijkse gas- en elektriciteitsfactuur.

Verschillende kranten schrijven donderdag ook dat de energierekening van een gemiddeld Belgisch gezin volgend jaar zal stijgen met 6 procent tot een recordhoogte van 2.750 euro. Dat berekende Bart Van Craeynest, econoom van het beurshuis Petercam, op basis van het huidige prijspeil en verbruik.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels