België haalt doelstelling duurzame energie tegen 2020

Nieuws

Europa slaagt erin tegen 2020 20,7 procent van de energiebehoefte duurzaam te produceren.

Europa slaagt erin tegen 2020 20,7 procent van de energiebehoefte duurzaam te produceren. Ook ons land zou het vooropgestelde doel van 13 procent halen. Dat blijkt uit een analyse door het European Wind Energy Association (EWEA) van de actieplannen voor duurzame energie die de 27 EU-lidstaten moesten indienen bij de Europese Commissie.

“Alle actieplannen samen beschouwd, leren ons dat in Europa tegen 2020 20,7 procent van de energieconsumptie duurzaam geproduceerd zal worden”, zegt Justin Wilkes, beleidsdirecteur van EWEA.

Vijfentwintig lidstaten lijken hun nationale doelstellingen te halen, waarvan 10 lidstaten dat ruimschoots zullen doen. Enkel Luxemburg en Italië zouden niet slagen in hun nationale opzet zonder samenwerkingsmechanismen.

Zweden zal de kroon spannen, met een aandeel van 50,2 procent hernieuwbare energie tegen 2020. Hekkensluiter Luxemburg daarentegen zal het vooropgestelde doel van 11 procent niet halen, en zal maar 8,9 procent verwezenlijken, verwacht EWEA.

Ierland

De belangenbehartiger van de windenergiesector verwacht dat windenergie voor 14 procent zal instaan voor de totale Europese elektriciteitsbehoefte. Daarnaast voorspelt EAWA dat hydro-energie goed zal zijn voor 10,5 procent van de elektriciteitsvraag, biomassa voor 6,6 procent en zonne-energie voor 2,7 procent.

Ierland zal tegen 2020 het land zijn met de grootste windenergieproductie, goed voor 36,4 procent van de totale elektriciteitsvraag. Op de tweede plaats komt Denemarken, voegt EWEA er nog aan toe.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels