Belgisch studiebureau coördineert uitbreiding Parijse metro

Nieuws

Het Belgische studiebureau Sweco Belgium heeft als enige niet-Franse bureau een coördinatieopdracht binnengehaald voor de geplande uitbreiding van het Parijse metronet, een megaproject van 25 miljard euro. Sweco Belgium krijgt meer bepaald de coördinatie in handen van de realisatie van "Ligne 17", een van de vijf nieuwe metrolijnen. Dat bleek dinsdag tijdens een presentatie van Sweco Belgium op de Belgische ambassade in Parijs, in aanwezigheid van Reynders en een reeks Belgische ondernemingen.

Tegen 2030 moeten 200 kilometer nieuwe sporen en 68 nieuwe stations rond Parijs in gebruik zijn met automatische metrostellen (dus zonder bestuurder). Voor de hele uitbreiding, genaamd “Grand Paris Express”, zal ongeveer 25 miljard euro geïnvesteerd worden. “Ligne 17” is een van de vijf onderdelen van dat plan, goed voor 2,5 tot 3 miljard euro. De lijn wordt 20 kilometer lang en zal zes stations tellen. Ze zal de luchthavens Le Bourget en Roissy-Charles de Gaulle verbinden en zou tegen eind 2023 operationeel moeten zijn.

Het ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau Sweco Belgium (dat behoort tot het Zweedse Sweco) haalde nu als leider van een consortium het contract binnen voor de projectcoördinatie van de lijn. “Concreet zal Sweco Belgium zorgen voor de studie en de planning van het project”, legt topman Erwin Malcorps uit. Daarbij horen bijvoorbeeld ook de zoektocht naar aannemers en het coördineren van de hele werf. Ook in de uitvoeringsfase – zowel van “Ligne 17” als van de andere nieuwe metrolijnen – zijn er kansen voor Belgische bedrijven, klonk het dinsdag.

“Deur geopend”

“Dankzij Sweco Belgium is hopelijk een deur geopend”, aldus minister Reynders. “Het contract toont dat er veel mogelijkheden zijn voor Belgische ondernemingen, alleen of samen met andere. Ik denk dat we de komende maanden en jaren meermaals met gespecialiseerde missies, ook met de gewesten, naar Parijs zullen komen voor onderdelen van ‘Grand Paris Express’.” (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels