‘Belgische huizen reflecteren het sombere gevoel van de crisis’

Nieuws

Batibouw is een paradijs voor de Belg met een baksteen in de maag. Onze naarstige bouwers kunnen er wat van: Hannes Coudenys van 'Ugly Belgian Houses' legt al drie jaar de bijzonderste Belgische creaties vast op de gevoelige plaat.

Toen Hannes Coudenys, sociale mediamanager en liefhebber van architecturale pareltjes, in 2011 ‘Ugly Belgian Houses’ op Tumblr lanceerde, dacht hij niet drie jaar later nog steeds lelijke huizen aan te treffen in het land.

‘Ugly Belgian Houses’-boek

‘Toen ik pas begon met de blog, vreesde ik ervoor snel alle lelijke woningen gezien te zullen hebben. Maar ik heb ondertussen al ontzettend veel plaatsen bezocht en ik moet er nog ontzettend veel ontdekken.’

‘De lelijkste huizen tref ik aan in dichtbevolkte gebieden, maar ik denk dat die woningen daar gewoon meer opvallen. In Erpe-Mere heb ik waarschijnlijk al het vaakst lelijke huizen gespot. Maar een regio als Limburg heb ik nog niet ontdekt, dus wie weet spant die de kroon wel.’

De Belg blijft bouwen en verrast iedereen met zijn constructies. De uitverkorenen krijgen nu zelfs een plaatsje in een ‘Ugly Belgian Houses’-boek. ‘Voor het boek bel ik bij elke eigenaar van elk huis dat ik ooit fotografeerde aan om toestemming te vragen. Soms zijn de bewoners kwaad, maar als ik uitgelegd heb wat de bedoeling van mijn project is, kunnen ze erom lachen. Ik heb zo al heel wat interessante mensen ontmoet’, vertelt Coudenys. Het boek zou nog in 2014 moeten uitkomen, maar over een precieze datum heeft de blogger nog geen idee.

‘Liever lelijk dan saai’

De crisis heeft de bouwsector hard geraakt. Na vele jaren fotograferen, merkt Coudenys ook evoluties op in het straatbeeld. ‘De huizen worden steeds zwarter. Er lijkt een opkomst te zijn van een donkere stijl die een beetje dat sombere gevoel van de crisis reflecteert.’ Maar niet enkel de crisis beïnvloedt het uitzicht van de Belgische huizen. ‘Enorme woonwijken die door projectontwikkelaars worden neergezet, met tweehonderd exact dezelfde woningen, vind ik het afschuwelijkst. Maar die woningen krijgen geen plaats op mijn blog. Behalve lelijk, zijn die huizen ook heel saai. En ik denk dat ik nog liever een lelijk huis heb, dan een saai huis.’

Ook over ecologie heeft Coudenys een uitgesproken mening. ‘Alle daken lijken wel bedekt met zonnepanelen. Het probleem is dat we verondersteld worden rekening te houden met het milieu en ecologisch moeten nadenken bij het bouwen van onze huizen. Maar die zonnepanelen zijn gewoon foeilelijk. Ik vind dat alles toch nog wat in evenwicht met de natuur moet blijven. Die panelen hadden echt wat mooier mogen zijn.’

Nadenken

De nieuwe producten en materialen die onder andere op Batibouw worden voorgesteld, zijn een geschenk voor de bouwer en natuurlijk voor ‘Ugly Belgian Houses’. ‘We zien ergens een mooie veranda en willen die dan ook meteen hebben. Dat wordt er dan maar ergens aangezet. Die bijbouw is echt verschrikkelijk.’
‘Mensen moeten beseffen dat ik die blog gemaakt heb om hen aan het lachen te brengen. Maar uiteindelijk hoop ik dat ‘Ugly Belgian Houses’ er ook voor zorgt dat mensen twee keer nadenken voordat ze iets bouwen.’ (WB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels