“Belgische huizenmarkt koelt af, maar zal niet instorten” (S&P)

Immo, Nieuws

Ratingkantoor Standard & Poor's nam de Europese huizenmarkt onder de loep

Tijdens de komende kwartalen zal de groei in de Belgische vastgoedmarkt vertragen, nu de voorwaarden voor potentiële kopers strenger worden. Maar de relatief lagere prijzen in vergelijking met de vastgoedprijzen in andere Europese landen én het feit dat Belgen nog altijd goede spaarders zijn, “zouden een neergang van de prijzen moeten verhinderen”. Bovendien zou de groei vanaf de tweede helft van 2013 moeten aantrekken. Dat meent ratingkantoor Standard & Poor’s, dat de Europese huizenmarkt onder de loep nam.

Negatieve groei
“We verwachten voor de Belgische markt een zeer kleine nominale stijging van de huizenprijzen”, met name +0,5 pct in 2013 en +1,5 pct in 2014. “In reële termen (gecorrigeerd voor de inflatie nvdr.) is er een negatieve groei de komende jaren”, zo stelt S&P over de Belgische markt. Volgens het ratingbureau zullen factoren, die het laatste decennium de opgang van de prijzen in ons land stutten, voortaan minder invloed hebben.

“Eerst en vooral geloven we dat intresten op leningen, die nu historisch laag zijn, de komende kwartalen zullen stabiliseren nu de kredietvoorwaarden strenger worden.” Ten tweede verwacht de kredietbeoordelaar dat er een limiet bereikt is in het deel van de koopsom die Belgen aan eigen middelen kunnen inbrengen bij de aankoop van een woning.

“De gemiddelde eigen inbreng steeg significant van 23 pct in 2004, tot 37 pct van de huiswaarde in 2011. Nu lijkt er een grens te zijn bereikt, want het aandeel eigen inbreng stabiliseerde in 2012 op 36 pct”, klinkt het. Voorts ziet S&P ook in de daling van het aantal transacties een vroeg teken van afkoelende prijzen. “Beschikbare gegevens voor het eerste kwartaal van 2013 wijzen er sterk op dat de daling in transacties in een stroomversnelling geraakt”. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels