Belsolar ontwikkelt tool waarmee je opbrengst van zonneboiler kan berekenen

Energie

Belsolar, de Belgische federatie voor thermische zonne-energie, heeft een handige online-opbrengstberekeningstool ontwikkeld. Deze moet je een duidelijk en vooral realistisch beeld geven over de te verwachten resultaten van de boiler.

Belsolar, de Belgische federatie voor thermische zonne-energie, heeft een handige online-opbrengstberekeningstool ontwikkeld. Deze moet je een duidelijk en vooral realistisch beeld geven over de te verwachten resultaten van de boiler.

Wie een premie-aanvraag wil indienen voor zonneboilers in Vlaanderen, is verplicht een opbrengstberekening bij in te sluiten. Op die manier is de klant voorbereid op de te verwachten resultaten. Maar er was steeds grote onduidelijkheid over hoe deze berekening precies moest gebeuren en aan deze ‘onduidelijkheid’ probeert Belsolar nu tegemoet te komen.

De Belgische federatie voor thermische zonne-energie, Belsolar, heeft een online- opbrengstberekeningstool ontwikkeld, die je een idee geeft over de te verwachten jaarlijkse energieopbrengst van een zonneboiler. Wat voorheen vooral specialistenwerk was, kan nu ook op een relatief makkelijke manier zelf uitgestippeld worden.

Hoe ga je precies te werk?

Het enige wat je moet doen, is zelf een aantal parameters ingeven. Voorbeelden hiervan zijn het aantal en type collectoren, de hellingsgraad van het dak of het aantal personen waarvoor verward moet worden. De online-tool gaat een de slag en berekent meteen de opbrengst van de geïnstalleerde boiler.

Momenteel kunnen alle collectoren van de Belsolarleden die een Solar Keymark bezitten via een keuzelijst geselecteerd worden. In de toekomst zal de tool ook installaties kunnen simuleren waar een zonneboiler naast sanitair warm water te produceren ook gedeeltelijk instaat voor de verwarming.

Tool is betrouwbaar

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) bevestigt dat de tool voldoende gedetailleerd is om als opbrengstberekening in het kader van de zonneboilerpremie van de netbeheerders te worden weerhouden. Voor Brussel en Wallonië neemt Belsolar nog contact op met de bevoegde instanties om de tool ook door deze gewesten zo snel mogelijk te laten aanvaarden als opbrengstberekeningsmethode.

U vindt de nieuwe rendementsberekeningstool op www.belsolar.be.

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels