Ben je verplicht je elektrische installatie te laten keuren bij verkoop of verhuur?

Ben je verplicht je elektrische installatie te laten keuren bij verkoop of verhuur?

Elektriciteit, Energie, Nieuws

Als je een huis wilt verkopen of verhuren, dan moet je - naast het energieprestatiecertificaat - ook een keuringsrapport of gelijkvormigheidsattest van je elektrische installatie kunnen voorleggen. Wat betekent dat voor jou als eigenaar?

Dat keuringsrapport is niet altijd voorhanden. Wie zijn woning wil verkopen, zal dus in bepaalde gevallen zijn elektrische installatie moeten laten keuren om in orde te zijn.

Dateert de elektrische installatie van na 1 oktober 1981, dan zal het keuringsrapport voorhanden zijn. Is dat rapport niet ouder dan 25 jaar, dan hoef je de installatie niet opnieuw te laten keuren. Je bent wel verplicht om een nieuwe keuring te laten uitvoeren wanneer:

  • het keuringsrapport ouder is dan 25 jaar,
  • de elektrische installatie dateert van voor 1 oktober 1981,
  • er wijzigingen of uitbreidingen zijn gebeurd aan de installatie,
  • de aansluiting verzwaard is.

Verhuur je een woning, dan ben je nog steeds niet verplicht om een keuringsattest van de elektrische installatie voor te leggen. Als eigenaar moet je de huurder echter wel kunnen garanderen dat de installatie in orde is en dat hij veilig in jouw huurwoning kan verblijven. Het is dus wel aangeraden om de installatie te laten keuren door een erkende controleur.

Afhankelijk van de complexiteit van de installatie, zal de keuring je 100 tot 300 euro kosten.

Plichten van de verkoper

  • Als verkoper moet je de elektrische installatie laten keuren vóór de authentieke akte wordt verleden bij de notaris. De datum op het keuringsverslag wordt in de authentieke akte vermeld en het verslag wordt aan de koper overgemaakt.
  • Je kan je eigendom sowieso verkopen, ongeacht het resultaat van de keuring. Is de installatie niet conform, ben je ook niet verplicht de elektriciteitsinstallatie in orde te maken. Het is aan de koper om de pijnpunten die in het keuringsrapport staan vermeld, binnen de 18 maanden na ondertekening van de akte in orde te brengen en een nieuwe
    keuring te laten uitvoeren. Daarbij wordt nagegaan of alle ‘gebreken’ intussen zijn verdwenen.
  • Tijdens zijn bezoek moet de erkende controleur minimaal kunnen beschikken over een vereenvoudigd ééndraadschema (een schematische voorstelling van de installatie), waarop onder andere het adres van de installatie vermeld staat, de nominale spanning, de diameter van de toegangskabel tot de hoofdzekeringkast en het type en de diameter van de verschillende draden die vanuit de kast vertrekken, de differentieelschakelaar en de kenmerken daarvan, en de voorziene bescherming.
  • Bezorg de controleur ook een overzicht van de plaats van de stopcontacten, schakelaars, lichtpunten en vaste toestellen.

Verkoop je een woning of appartement dat dateert van vóór 1981 en beschik je niet over bovenstaande plannen, dan kan de controle-instantie deze opmaken.

Tekst Cédric Bourgois
Openingsbeeld © Brainbox

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels