Ben jij groen ingesteld?

Wedstrijden en speciale acties

Wist je dat 86 % van de Belgen zijn afval scheidt? En dat 43 % bij de keuze van een verwarmingstoestel op het energielabel let? In een onderzoek naar het milieugedrag in 13 Europese landen staat België op de achtste plaats. Hoe milieubewust ben jij? Wat is jouw Green IQ?

In 2015 heeft Vaillant, Duits fabrikant van verwarmingsketels, warmtepompen,… een online enquête gehouden bij13.500 mensen uit 13 Europese landen over hun milieugedrag. Het hoofddoel was het meten van hun Green IQ door na te gaan hoe milieubewust ze zijn op het gebied van mobiliteit, voeding en energieverbruik. Tevens kon via het onderzoek worden nagegaan welke punten nog te verbeteren zijn, terwijl tegelijkertijd het algemene milieubewustzijn kon worden gestimuleerd.

België staat op de achtste plaats

België staat dus op de achtste plaats in de algemene ranglijst. Turkije neemt de eerste plaats in en Polen eindigt als laatste. Ons land staat zelfs helemaal bovenaan wat betreft afvalsortering (86 % van de Belgen doet dat regelmatig) en milieuvriendelijke auto’s (21 % let bij de keuze van een auto op de CO2-uitstoot). Bovendien houdt 43 % bij de aanschaf van een verwarmingsinstallatie of huishoudelijk apparaat rekening met het energielabel, waarmee deze consumenten de tweede plaats innemen, na de Oostenrijkers. Onze medeburgers zijn dus wel degelijk milieubewust: één op twee Belgen vindt dat de strijd tegen de opwarming van de aarde de verantwoordelijkheid is van ons allemaal. Niettemin geven ze toe dat ze in het dagelijks leven meer zouden kunnen doen (bijvoorbeeld door te kiezen voor navulbare flessen, want op dat gebied staan we in de ranglijst helemaal onderaan).

Maken jongeren zich minder zorgen over de toekomst van de aarde?

Uit het onderzoek bleek ook dat 80 % van de ondervraagde Europeanen vindt dat de strijd tegen klimaatverandering in de eerste plaats onze eigen verantwoordelijkheid is en dat 25 % van de respondenten voor een groene energieleverancier kiest of bewust gebruikmaakt van systemen op basis van hernieuwbare energie. Verrassender is dat de Italianen (die toch in een land leven waar de zon vaak schijnt) het best geïnformeerd zijn over zuinige verwarmingssystemen: 35 % van hen weet dat vervanging van een oude verwarmingsinstallatie de beste manier is om energie te besparen. Verder blijkt dat de oudere leeftijdsgroepen (45-54 jaar) een hoger Green IQ hebben dan de jongere generaties. Van alle deelnemers zijn de vrouwen milieubewuster dan de mannen. Het inkomen lijkt nauwelijks invloed te hebben op het Green IQ.

En jij? Zit jij alleen in de wagen op weg naar het werk? Neem je een douche of ga je in bad? Gebruik je hernieuwbare energie? Kocht je een nieuwe telefoon terwijl je oude toestel nog werkte? Kortom, wat is jouw Green IQ?

Doe de test op www.mygreeniq.com/nl

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels