Benieuwd naar de grond onder je woning? Deze app toont het!

Benieuwd naar de grond onder je woning? Deze app toont het!

Actualiteit, Nieuws, Ruwbouw

Wie een huis of een bouwgrond koopt, krijgt bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst - of het compromis - een bodemattest, dat aangeeft of de grond waarop het huis staat of komt te staan al dan niet verontreinigd is. Over de samenstelling van de bodem krijg je geen informatie, terwijl dat voor een (ver)bouwproject net wel interessant kan zijn. Dankzij een nieuwe app, krijg je hier beter zicht op.

Met de app, ontwikkeld door de Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV), kan je overal in Vlaanderen virtuele boringen uitvoeren. Op basis van het gps-signaal van je smartphone of tablet krijg je informatie over de bodemopbouw en de geologische lagenopbouw van de plek waar je staat, tot wel 5 km diep!

Voor zij die hun oog hebben laten vallen op een perceel of een bestaande woning die ze eventueel willen uitbreiden, kan het een handige tool zijn om al op voorhand een eerste idee te hebben van het type ondergrond. Bovendien toont de app ook op welke diepte het grondwater zit.

Het DOV waarschuwt wel dat deze virtuele boringen een echte boring op het terrein nooit kunnen vervangen. Maar het kan wel een praktische tool zijn in het vooronderzoek of de voorbereiding van een boring of sondering.

Meer informatie vind je op de website van het DOV. De app kan je installeren door op je smartphone te surfen naar www.virtueleboring.dov.vlaanderen.be/virtueleboring/.

 

Tekst Sarah De Meûter

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels