Bent u goed verzekerd als eigenaar of huurder?

Immo, Recht en financiën

Wie een huis huurt of eigenaar is van een pand verzekert zich best heel goed. Een inbraak, een brand of glasbreuk, het kan iedereen overkomen. Wees voorbereid met deze tips.

Wie een huis huurt of eigenaar is van een pand verzekert zich best heel goed. Een inbraak, een brand of glasbreuk, het kan iedereen overkomen. Wees voorbereid met deze tips.

Een brandverzekering lijkt in het eerste opzicht enkel uw huis te verzekeringen tegen brandschade, maar niets is minder waar. Deze verzekering zorgt ook voor een terugbetaling bij schade door storm, waterschade en dergelijke. Doorgaans wordt hier gesproken van een woningverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade aan uw woonst, inboedel of schade aan andere personen ten gevolge van het voorgaande probleem. Dit heet specifiek ‘burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden’.

Geen wettelijke verplichting

Opmerkelijk is dat u als eigenaar of huurder geen wettelijke verplichting hebt om een woningverzekering af te sluiten. Het gezond verstand zegt ons echter dit wel te doen. Vaak zullen banken deze verzekering ook als voorwaarde opnemen om een hypothecaire lening af te sluiten. Een huisbaas kan dit ook eisen in het huurcontract. Ofwel kiest u voor een eigen verzekering ofwel wordt eventuele schade gedekt door de verzekering van de eigenaar.

Niet elke woningverzekering is gelijk aan elkaar. De bedragen van de premies verschillen, net zoals de omvang van de dekking bij schade. Lees het contract dus grondig na én bekijk zelf of uw liever ruimer verzekerd bent. Let op wanneer u grote aankopen doet, zoals verbouwingen of dure spullen. Pas daarna de verzekering aan, want u loopt het risico om bij toekomstige schade hiervoor geen vergoeding te ontvangen. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels