Bepaal de omvang van de renovatiewerken

niet importeren

Om te bepalen of een lichte of zware renovatie nodig is, kan u maar beter een architect onder de arm nemen.

Van een likje verf tot zware ingrepen die het gebouw een heel ander uitzicht zullen geven: renovaties kunnen de meest uiteenlopende vormen aannemen.

Wie geen ervaring heeft, zegt al snel: “Die muur neerhalen, daar de trap plaatsen, ginder een raam maken en met een sloophamer maak ik het salon twee keer zo ruim.” Zonder eraan te denken dat het om dragende muren kan gaan, dat de trap ruimte zal innemen in uw salon en dat u voor het maken van een raamopening een vergunning nodig heeft! U kan dus maar beter een architect onder de arm nemen.

In functie van de staat van de woning, kan die bepalen of een lichte of een zware renovatie nodig is. Dat onderscheid heeft ook gevolgen voor het budget en de tijd die u moet uittrekken.

Advies: het is een goed idee om de renovatie van bij de start in haar geheel te bekijken, ook al heeft u niet meteen voldoende financiële middelen. Op die manier kan u de werken degelijk plannen en hoeft u niet de hele tijd op een bouwwerf te wonen.

Bovendien loopt u minder risico elementen te moeten afbreken die u net heeft opgebouwd. Begin bij voorkeur met structurele elementen en met de uitrusting van het gebouw. Concentreer u pas later op de afwerking, hoe verleidelijk het ook is om omgekeerd te werk te gaan.

Een architect heeft dan ook een drievoudige taak:

1. hij schetst een beeld van uw verlangens in functie van uw budget en denkt na over hoe u zoveel mogelijk voordeel kan halen uit de bestaande situatie;

2. hij vestigt uw aandacht op structurele problemen;

3. hij signaleert of u al dan niet een vergunning moet aanvragen.

Over het algemeen heeft u een vergunning nodig voor wijzigingen aan de bouwschil (gevel, dak…), een nieuwe bestemming (ombouwen van een garage tot loft, inrichting van appartementen in een huis) of het raken aan de centrale structuur (aanleg nieuwe fundering onder de bestaande fundering, wijziging van het dak…).

In elk Gewest gelden echter andere regels rond de vrijstelling van bepaalde minder ingrijpende werken (plaatsing van een dakvenster…). Laat u informeren door uw gemeentebestuur.

Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels