Beperk uw waterverbruik in de keuken

Beperk uw waterverbruik in de keuken

Keuken

Water wordt meer en meer een kostbaar goed. En dus is het ook in de keuken belangrijk om het waterverbruik te beperken, want gemiddeld draaien we onze keukenkraan maar liefst 90 keer per dag open. Intussen bestaan er heel wat watervriendelijke kranen, en ook de vaatwasser kan soms zuiniger zijn dan hij op het eerste gezicht lijkt.

Water wordt meer en meer een kostbaar goed. En dus is het ook in de keuken belangrijk om het waterverbruik te beperken, want gemiddeld draaien we onze keukenkraan maar liefst 90 keer per dag open. Intussen bestaan er heel wat watervriendelijke kranen, en ook de vaatwasser kan soms zuiniger zijn dan hij op het eerste gezicht lijkt. Omdat ook producenten zich maar al te goed bewust zijn van de noodzaak om op water te besparen, lanceerde Van Marcke met Big Blue een kenniscentrum rond de materie. Ze brengen er alle kennis en spelers rond haalbare, energievriendelijke oplossingen samen en ontwikkelen samen met die partners nieuwe oplossingen omtrent warmte en water. Een van die partners is Mora Armatur, dat op zijn site een energiecalculator ter beschikking stelt zodat iedereen er kan uitrekenen hoeveel hij kan besparen door over te schakelen op slimme kranen en thermostaten.

Daarnaast ontwikkelde Mora Armatur de zogenaamde ESS-functie, die ervoor zorgt dat er geen nodeloos warm water in de leidingen stroomt. Want als de handgreep van de kranen uit de MMIX-serie recht naar voren staat, komt er alleen maar koud water uit. Ook ontwikkelde het een technologie om leidingwater om te zetten in spuitwater voor zijn Izzy C+-kraan, zodat u het verbruik van flessenwater gevoelig kan beperken.

Ook Desco pakt op dat vlak uit met een nieuwigheid door een filter te integreren in zijn Brita-kraan. Als gebruiker kunt u dus kiezen voor gewoon leidingwater of voor de gefilterde variant. Franke biedt met zijn Minerva en Irena 3-in-1 kokendwaterkranen aan, waarmee u gemakkelijk over instant kokend water beschikt. Door een speciale buis-in-buisconstructie blijft de stroom kokend water volledig gescheiden van het circuit met koud en warm water.

Sensor

Andere technologieën om het waterverbruik te beperken zijn de zogenaamde Eco-handle (bij Van Marcke), dat je met zijn tweetrapsbinnenwerk controle geeft over de hoeveelheid water, en de kraan met straalbreker (perlator). Die laatste verbruikt tot de helft minder water, maar behoudt – dankzij de toevoeging van lucht – een krachtige straal. Onder meer Hansgrohe, Van Marcke en Ideal Standard bieden kranen aan die met die innovaties werken.

Daarnaast zijn er ook elektronische kranen, die u in staat moeten stellen om de kraan te bedienen zonder ze aan te raken. Op die manier bespaart u niet alleen water, maar maakt u uw kraan ook niet vuil. Zo werkt de Futura van Eisinger, het merk van de Zwitserse spoeltafelfabrikant Franke, met deze technologie en is ze ook geïntegreerd in de Optima-kranen van Oras. Deze Finse producent heeft trouwens de legering van messing en lood, dat schadelijk is voor mens en milieu, vervangen door het zogenaamde Eco brass, een legering van koper en zink versterkt met silicone.

Vaatwasser

Bij de vaatwasser hebt u de keuze tussen verschillende sproeisystemen en een aansluiting op het koudwater- of warmwatercircuit, dat garant staat voor een lager energieverbruik. En ook in het droogproces kan op energie bespaard worden. Zo lanceerde Miele binnen zijn Generatie 6000-serie vaatwassers die allemaal over een A++ of A+++-rating beschikken en dankzij een elektronisch geregelde waterpomp binnen het Automatic-programma slechts 6,5 liter water verbruiken. Ook Bosch bedacht enkele energiezuinige snufjes voor de vaatwasser zoals de ActiveWater Technology die minder water en energie verbruikt. Het Eco-programma gebruikt bijvoorbeeld 9 liter, en dat is minder dan als je de vaat met de hand doet.

Ook op het vlak van vaatwassers haalde Electrolux inspiratie in zijn professionele assortiment, en ontwierp het een toestel binnen zijn Inspiration Range. Zo kan je de RealLife®-vaatwasser op gelijk welke manier vullen, en zorgen programma’s als FlexiWash ervoor dat je boven- en onderaan tegelijk verschillende programma’s kunt laten draaien. Dankzij AutoFlex wordt de vervuilingsgraad van het water via sensors continu gemeten, en worden de temperatuur en de hoeveelheid water hier constant aan aangepast. Daardoor verbruikt hij slechts 7 liter per wasbeurt. Bovendien schakelt de RealLife® Slim zichzelf volledig uit dankzij een AutoOff-functie.

Elien Haentjens

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels