Bereken hoeveel huur u kunt vragen voor uw woning

Recht en financiën

Heeft u een appartement of huis in uw bezit? Of wenst u iets te kopen en wilt u weten hoeveel huur u aan een toekomstige huurder kunt vragen. De website 'Huurschatter' kan een hele hulp zijn bij deze zoektocht.

Heeft u een appartement of huis in uw bezit? Of wenst u iets te kopen en wilt u weten hoeveel huur u aan een toekomstige huurder kunt vragen. De website ‘Huurschatter’ kan een hele hulp zijn bij deze zoektocht.

Het is niet eenvoudig om zomaar uit de losse pols een correcte huurprijs te bepalen voor uw woning. De huurschatter biedt een antwoord op de vraag wat de gangbare prijs is. “De Vlaamse woningmarkt wordt gekenmerkt door een groot aantal niet-professionele verhuurders. Zij weten niet altijd welke prijs ze moeten aanrekenen en kunnen daar de simulator voor gebruiken”, vertelde Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche bij de lancering vorig jaar.

Deze toepassing wilt de verhuurder een houvast bieden bij het bepalen of beoordelen van de huurprijs voor zijn woning (maar geen kamer of tweede verblijf) die gelegen is in het Vlaamse Gewest. Aan de hand van het adres en een aantal kenmerken van een woning geeft de toepassing een inschatting van een gangbare huurprijs voor die woning. Het resultaat van de berekening – de geschatte huurprijs – is enkel informatief en dus op geen enkele manier bindend.

De huurschatter maakt gebruik van een statistisch model dat steunt op objectieve parameters, maar het blijft wel een schatting: een model kan immers nooit voldoende rekening houden met alle elementen en nuances die meespelen bij het bepalen van de huurprijs.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels