Bescherm je tegen onverwachts loonverlies

Bescherm je tegen onverwachts loonverlies

Recht en financiën

Een schuldsaldoverzekering garandeert de terugbetaling van jouw woonkrediet als je overlijdt. Maar hoe moet het verder wanneer je plots jouw inkomen verliest door ziekte of ontslag?

Bescherming: banken

Wanneer je een woonkrediet aangaat voor de aankoop, bouw of renovatie van een woning, dan word je meestal verplicht om ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Zo wordt jouw lening verder afgelost als jij – of jouw partner – overlijdt. Zo’n polis komt echter niet tussen wanneer je, door arbeidsongeschiktheid of ontslag, het krediet niet meer kan terugbetalen. Gelukkig kan je bij heel wat banken terecht voor een extra bescherming. Sommige van deze polissen sluit je afzonderlijk af, andere maken dan weer deel uit van een groter pakket.

Bescherming: Vlaamse overheid

Bij de Vlaamse overheid kan je ook een verzekering ‘gewaarborgd wonen’ afsluiten. Die is volledig gratis en helpt je bij de aflossing van jouw hypothecaire lening bij onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Het bedrag is wel lager dan bij de commerciële alternatieven van banken en verzekeraars. Je krijgt maximaal 500 euro of 600 euro als je een laag inkomen hebt en huis met een energiepeil lager dan E70 bouwt.

De bedragen nemen af naarmate je langer een tegemoetkoming krijgt. Ook is de looptijd beperkt. Je kan maximaal 18 maanden van de tegemoetkoming genieten als je onvrijwillig werkloos wordt. Bij arbeidsongeschiktheid is de duurtijd beperkt tot 36 maanden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels