Bespaar tot 40% op je waterfactuur dankzij slimme kranen

Bespaar tot 40% op je waterfactuur dankzij slimme kranen

Interieur

Water is het nieuwe goud. We moeten er duurzaam mee omspringen. Fabrikanten van kranen hebben dit goed begrepen en kwamen de voorbije jaren met waterbesparende modellen op de proppen. Hoeveel je waterfactuur kan dalen en welke meerprijs je hiervoor neerlegt, dat gingen we even onderzoeken op Batibouw.

Van energie naar water

Het voorbije decennium werd de jacht ingezet op energieverbruik in huis. Dat leidde tot de energieprestatieregelgeving die het energieverbruik voor nieuwbouwprojecten op tien jaar wist te halveren. De voorbije jaren kwam ook het waterverbruik in het vizier. Er bestaan intussen verschillende manieren om het waterverbruik onder controle te houden in kranen aan de wastafel, maar evenzeer in de douche.

Waterbesparende kranen

Kranen krijgen een doorstroombegrenzer als uitrusting om ze water te laten besparen. In principe gebeurt er niks meer dan het debiet te verlagen, terwijl de gebruiker toch de indruk van een volle straal krijgt.

Indra Nijs, fieldmanager bij Hansgrohe, legt uit wat er mogelijk is. “Standaardkranen hebben een gemiddeld debiet van ongeveer 12 liter per minuut. Door dit debiet te gaan begrenzen bespaar je vanzelf op je waterfactuur. Onze waterbesparende mengkranen voor de wastafel staan afgeregeld op 5 liter per minuut, maar kunnen nog strenger de waterstroom afremmen tot 3,5 liter per minuut. Hiermee kan je al snel tot 40% besparen. Zonder comfortverlies, zonder meerprijs. Het zijn net dezelfde producten, enkel het artikelnummer verschilt.”

Geen compromis nodig

Deze besparing hoeft zich niet te beperken tot de wasbak in de keuken. De douchekranen kunnen het evengoed. “Hoe we douchen kan enorm verschillen. De ene wil er snel in en uit, de ander geniet graag wat langer. Dat verschilt van persoon tot persoon, maar ook van moment tot moment”, meent Nijs. Bij handdouches zorgt de percolator voor een debietvermindering tot 9 liter per minuut en, indien wenselijk, zelfs tot 6 liter per minuut. Je hoeft voor waterbesparing geen comfort of esthetiek in te leveren. Ook de grotere regendouches kunnen het debiet beperken tot 9 liter per minuut.”

Andere ‘groene’ functies

Duurzaamheid bij kranen blijft niet alleen beperkt tot doorstroombegrenzers. “Daarnaast bestaan er koudstartkranen. Als we gewoon koud water uit de kraan willen, duwen we de kraan omhoog in plaats van opzij. We doen dat zonder erbij na te denken, maar het betekent wel dat de installatie voor sanitair warm water aanslaat. Door de greep te veranderen zodat je automatisch op koud water begint en moet doordraaien voor warm water, kan je dus energie besparen”, vertelt Nijs.

“En voor wie nog niet toe is aan de verandering van zijn douchekop, kan alvast beginnen met een waterbesparende doucheslang. Ten slotte geloven we er in dat door het aanpassen van het gebruiksgemak ook water bespaard kan worden. Een drukknop in de douche in plaats van een draaiknop maakt het leven wat gemakkelijker en verhoogt tegelijkertijd de efficiëntie”, besluit ze.

Bereken uw besparing

Wie graag wil uitrekenen hoeveel hij zal besparen, kan een kijkje nemen op www.hansgrohe.be/calculator. Daar ontdek je meteen hoeveel water en hoeveel energie je minder zal gebruiken. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels