Besparen op verlichting in vier stappen

Besparen op verlichting in vier stappen

Verlichting

In een gemiddeld huishouden gaat ongeveer 15 procent van het elektriciteitsverbruik naar verlichting. Het scheelt dan ook een slok op de borrel als je hier stevig op kan besparen. We zetten vier tips op een rijtje.

1. Energiezuinige lampen

Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen in huis? Vervang ze door leds. Een gemiddeld gezin bespaart zo 50 tot 100 euro per jaar. Leds zijn weliswaar duurder in aankoop, maar gaan in theorie 15 tot 20 jaar mee. Halogeenlampen houden het gemiddeld 2 jaar vol. Bovendien is de verkoop van de meeste halogeenlampen sinds september 2018 verboden. Hetzelfde geldt trouwens voor de gloeilampen.

2. Meerdere lichtpunten

Voorzie per kamer meerdere lichtpunten. Zo kan je de lampen apart inschakelen en verschillende sferen creëren. Met slechts één lichtpunt, centraal in het plafond, heb je een te krachtige lamp nodig. Die verbruikt meer en het wordt nooit gezellig.

© Yannick Milpas/Tom Mahieu Architecten

3. Slimme verlichting

Laat de lampen niet onnodig branden, ook al zijn het energiezuinige leds. Tegenwoordig kan je daarvoor ook een beroep doen op slimme toepassingen. Wie dat wil, kan alle verlichting in huis uitschakelen met één druk op de knop.

4. Gebruik zonlicht

Zonlicht is gratis. Geen enkele lamp biedt daarenboven dezelfde lichtkwaliteit. Door na te denken over de positie van de ramen, en door lichte kleuren voor het interieur te kiezen, maak je er optimaal gebruik van.

 

Tekst Wim Deloof

Openingsbeeld © Hélène Erpicum

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels