“Beste hernieuwbare energie is diegene die u niet gebruikt”

Isolatie, Nieuws

Met het wegvallen van enkele premies en de federale fiscale voordelen wordt sterk de indruk gewekt dat het veel moeilijker wordt om energiezuinig te bouwen of renoveren. Toch is dat niet helemaal waar, volgens Gino Gailliaert van Sto NV. De na-isolatie van gevels zou zelfs een extra stimulans krijgen dankzij de recente beslissingen van Di Rupo.

De jongste jaren is er meer aandacht voor energiebesparingen in woningen. Een trend die alleen maar is toegenomen met de economische crisis. “De focus lag de voorbije jaren op dakisolatie, aardgasketels en zonnepanelen. Met het wegvallen van de fiscale aftrekbaarheid voor die maatregelen, hopen we dat er opnieuw aandacht is voor wat echt belangrijk is. Namelijk beter isoleren en dus meer energie binnenshuis houden. Isolatie van gevels heeft de allergrootste invloed op het besparen van energie in een woning”, zegt Gailliaert.

Muren

Gemiddeld gaat 25 tot 30 procent van de energie verloren langs de muren van een woning. Er wordt namelijk meer verbruikt in de huiskamers dan in de slaapkamers die zich meestal onder het dak bevinden. “Dakisolatie is daarom minder belangrijk. De effectieve besparing bij dakisolatie is altijd minder dan de besparing die theoretisch wordt berekend.” Dat is zelfs gebleken uit een studie van de Universiteit van Gent. In de meeste woningen verbruiken de kamers onder het dak – slaapkamers en bureau – minder energie dan de kamers in de woonruimtes. Het is dus belangrijker om de gevels beter te isoleren want daar verliest u meer energie.

Winterjas voor uw huis
De beste techniek voor gevelisolatie is volgens Gailliaert, buitengevelisolatie met sierpleister. “Deze techniek is bouwfysisch beter, omdat u meer plaats hebt om isolatie te plaatsen en omdat het materiaal dat wordt gebruikt beter afsluit. Het is alsof u uw huis een dikke winterjas aandoet. ”

De oudere techniek, die nog steeds het meest populair is in België, maakt gebruik van een spouwmuur en bakstenen. Vandaar dat Sto NV in samenwerking met Wienerberger NV momenteel werkt aan een project waarbij ze de techniek van gevelisolatie willen koppelen aan het gebruik van bakstenen.

Er zijn geen fiscale voordelen verbonden aan gevelisolatie, maar de gewesten voorzien enkele ondersteunende maatregelen. Zo krijgt u in het Brusselse gewest een premie van 35 tot 55 euro per m², in het Waalse gewest is dat 30 tot 42 euro per m². De Vlaamse Intercommunales geven een premie van 15 euro per m² vanaf 1 januari 2012. Na-isolatie van de gevel is terugbetaald tussen drie en tien jaar. “Je zal meer geld verdienen met te investeren in gevelisolatie dan met het geld op een spaarboekje te zetten”, aldus Gailliaert. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels