Bestuur je hele huis met je smartphone

Bestuur je hele huis met je smartphone

Wedstrijden en speciale acties

Met je smartphone heb je je hele smart home aan je vingertoppen. Smart living is straks de nieuwe norm. Volg ons nu al op een virtuele rondleiding rond je smart home van morgen.

De jongste generatie is altijd online. Hun hele leefwereld speelt zich af op de smartphone. Het spreekt dan ook voor zich dat die generatie het straks niet meer dan normaal vindt om in een huis te wonen waar alles geconnecteerd is. Meer nog, de nieuwe technologie laat dat ook toe. In een slim huis kun je via een app op je smartphone of tablet met allerlei toepassingen en voorwerpen connectie maken. Vaak praten die dingen ook nog eens met elkaar. Ze zorgen voor extra comfort en efficiëntie, voor veiligheid en energiezuinigheid.

In het beste geval combineert een slimme toepassing al die zaken. Een voorbeeld daarvan is boxx van ENGIE Electrabel. Je programmeert er in de eerste plaats de verwarming van je huis mee. Het systeem leert automatisch bij hoe snel de ruimtes opwarmen en afkoelen en verfijnt zo telkens zijn stookprogramma’s. Met het systeem krijg je bovendien in real time inzicht in je verbruik, niet alleen voor verwarming, maar ook voor elektriciteit. Overschrijd je het niveau van je normale verbruik, dan krijg je daar een bericht over. Je kunt boxx trouwens uitbreiden met slimme stopcontacten, zodat je heel gericht inzicht kunt verwerven in het verbruik van een specifiek toestel. Op die manier spoor je verborgen energievreters op en kun je heel gericht toestellen aan- en uitschakelen.

Van slimme verlichting tot slimme vuilnisbakken

In huis zijn verwarming en verlichting de twee grootste bronnen van energieverbruik. Door met slimme toepassingen op die twee elementen in te spelen, kun je al snel een mooie besparing realiseren. Naast een slimme thermostaat heb je dan ook nood aan slimme verlichting. Daarmee kun je vandaag al heel wat kanten op. Zo zijn er lampen met bewegingssensoren, die alleen branden wanneer er iemand in de ruimte is. Na het toiletbezoek, bijvoorbeeld, schakelt de lamp zichzelf weer uit. Slimme LED-lampen gaan nog een stap verder. Met de slimme lampen van Philips Hue, bijvoorbeeld, kun je naargelang het tijdstip van de dag en de gewenste sfeer in huis de lichtsterkte en lichtkleur aanpassen. Je kunt ze ook van op afstand aan- en uitschakelen. Via een app op de smartphone doof je in één keer alle lichten wanneer je het huis verlaat. Ben je op reis, dan kun je af en toe lichten aan- en uitschakelen. Daarmee wek je de indruk dat er iemand thuis is en schrik je inbrekers af.

In het smart huis van morgen zijn straks zowat alle toestellen geconnecteerd. We kennen intussen al het geconnecteerde koffiezetapparaat Prodigio van Nespresso, verschillende merken – waaronder Samsung – bieden geconnecteerde wasmachines aan, er is de geconnecteerde rookmelder van Nest Protect, enzovoort. Het grote voordeel van al die toestellen is ook hier dat je ze vanop afstand kunt bedienen of dat ze jou informatie bezorgen. In een kantoorgebouw, bijvoorbeeld, is het nuttig dat de geconnecteerde vuilnisemmer aan de poetsdienst laat weten dat hij bijna vol is. Dat maakt de ophaling van het vuilnis een stuk efficiënter, aangezien de poetsdienst tijdens die ophaalronde de kantoren met een lege vuilnisemmer kan overslaan. Heel courant zijn vandaag onder meer geconnecteerde systemen voor multi-room audiostreaming en camerabewaking. Het is het type toepassingen dat eigenlijk niet helemaal nieuw is, maar dat pas een echte doorbraak kende eenmaal je ze via een app op de smartphone kon bedienen. Want daarin schuilt natuurlijk het echte gebruiksgemak: zowat iedereen loopt immers de hele dag met zo’n toestel op zak.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels