Betaalbaar en duurzaam wonen is geen utopie: 7 voorbeelden

Duurzaam bouwen, Immo

Duurzaam en betaalbaar wonen hoeft geen utopie te zijn. De Stichting voor Toekomstige Generaties beloonde de voorbije 2 jaar al heel wat duurzame en betaalbare bouwprojecten met THE BLUE HOUSE/prijs. Een overzicht van 7 inspirerende projecten.

Betaalbaar wonen vergt meer dan het behouden van de woonbonus en van bepaalde fiscale stimuli alleen. Voor de Stichting voor Toekomstige Generaties betekent betaalbaar (ver)bouwen ook nieuwe manieren van denken en innovatieve oplossingen. Ze beloonden de voorbije 2 jaar al heel wat duurzame en betaalbare bouwprojecten met THE BLUE HOUSE/prijs. Wij stellen een overzicht van 7 inspirerende projecten aan u voor. Duurzaam én betaalbaar (ver)bouwen een utopie? Niet als het van de Stichting voor Toekomstige Generaties afhangt. ‘Het is precies deze manier van denken die wij, samen met onze partners Derbigum, Saint Gobain Glass, Velux en Wienerberger willen promoten door THE BLUE HOUSE/prijs in te richten. Hierdoor hebben we de afgelopen 2 jaar al heel wat voorbeelden van duurzame én betaalbare bouw- en renovatieprojecten verzameld, die stuk voor stuk als inspiratiebron voor zowel architecten als aannemers en bouwheren kunnen dienen’, legt Benoît Derenne, directeur van de Stichting, uit.

De Stichting voor Toekomstige Generaties plant een derde editie van THE BLUE HOUSE/ en zal opnieuw inspirerende praktijkvoorbeelden uit de bekroonde projecten voorstellen.

Inspirerende voorbeelden
De projecten die de voorbije jaren werden genomineerd voor THE BLUE HOUSE/prijs laten zien dat betaalbaar (ver)bouwen vanuit heel wat creatieve invalshoeken kan gerealiseerd worden: via cohousing, kangoeroewoningen, energiebesparende maatregelen, recuperatie van materialen, groepsaankopen, intelligent ruimtegebruik, renovatie en herbestemming van oude gebouwen… De mogelijkheden zijn legio, zowel op het vlak van nieuwbouw als renovatie. Ook de locaties van deze woningen kunnen variëren van steden tot het platteland en zowel eengezinswoningen als grotere projecten kunnen op een duurzame manier, die geen stukken van mensen kost, gebouwd worden.

Ook meedingen naar THE BLUE HOUSE/prijs?
Vanaf eind dit jaar kunnen opdrachtgevers, architecten en aannemers die zelf een project hebben gerealiseerd op het vlak van betaalbaar en duurzaam bouwen zichzelf ook kandidaat stellen voor de volgende editie van THE BLUE HOUSE/ prijs. (LP)

Meer info www.bluehouseprize.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels